Idi na sadržaj

Peuceti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ilirska kolonizacija juga Italije
Magna Graecia, oko 280. godine p. n. e.

Peuceti (Peucezi) su bili antički narod koji je naseljavao područje Peucetija, južno od grada Bari, u regiji Apulija, Italija. Stari Grci i antički historičari su jugoistok Italije podijelili u tri dijela: Daunija (današnja Fođa - Foggia) u kojoj su živjeli Dauni, Peucetija i Mesapija (Leće - Lecce) koja je bila naseljana Mesapima. Sve tri kulture su se često navodile pod zajedničkim imenom - Japigi a smatra se da su govorili tzv. mesapski jezik. (Mesapski jezik je indo-evropski i to vjerovatno ilirskog porijekla zbog sličnih ili istih vlastitih imena koja su pronađena uklesana na nadgrobnim spomenicima ili u zapisima antičkih historičara. Mesapi su poznavali pismenost i usvojili su jonsko-tarentinsku verziju grčkog alfabeta za zapise na vlastitom jeziku kojih je do sada pronađeno oko 50 ali tek djelimično dešifriranih.)

Historija

[uredi | uredi izvor]

Peuceti su naselili navedene teritorije oko 700. godine p. n. e. i ubrzo došli u dodir sa kulturom Grka koji su u blizini osnovali svoje kolonije. Najvažniji naseljeni centri koje su Peuceti uspostavili su bili Sannace, oko pet kilometara od Gioia del Colle, i Rubi (Ruvo di Puglia). Najvjerovatnije je da su Peuceti stigli na jug Italije skupa sa Daunima i Mesapima oko XI stoljeća p. n. e. došavši iz Ilirije preko Jadranskog mora kroz Otrantska vrata. Antički historičar Strabon da su ove ilirske pridošlice po svom dolasku otjerali Ilire koji su na navedeno područje došli čak četiri ili pet stoljeća ranije. Od IV stoljeća p. n. e. sa širenjem Rimske Republike Peuceti bivaju nadvladani i asimilirani.

Kultura

[uredi | uredi izvor]

Privreda Peuceta bila je pretežno zasnovana na stočarstvu i zanatstvu a znali su i presti vunu. Veoma im je bio važan kontakt sa kolonijama Magna Grecije (Velika Grčka), najprije sa Metapontom a također i sa Tarentumom. Pronađeni predmeti poput kovanog novca i vaza potvrđuju ovu tvrdnju. Sa Mesapima su imali brojne kontakte i ratove.

Napomene

[uredi | uredi izvor]

Postoji i teorija zasnovana na antičkim izvorima a prema kojoj su Peuceti zapravo stigli sa ostrva Krit:

Grčki historičar Herodot (oko 484.-425. godine p. n. e.) zabilježio je predanje prema kojem je znatan broj stanovnika ostrva Krit nakon smrti kralja Minosa otplovio u Sikaniju (današnja Sicilija) i tamo pet godina bezuspješno opsjedao grad Camicus. Napokon ih je glad natjerala da se vrate natrag, međutim, oluja ih je zadesila u blizini obale koja je kasnije nazvana Japigija i razbila im brodovlje u komade pa su tu bili primorani ostati.

Izvori i vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]