Longarus

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Longarus je bio Ilirski kralj iz plemena Dardanci. Živio je i vladao u III stoljeću p. n. e.

Livije prenosi da je Longarus, prvi koji je imenom bio vladar Dardanaca, sam rukovodio napadom kada je 231. godine p. n. e. napao makedonskog kralja Demetrija II. Nakon pogibije Demetrija II, Peonija je potpala pod vlast Dardanaca. Longarus je imao sina koji se zvao Baton (Bato). Livije je o ovom Batonu zapisao da je bio saveznik Rimljana u ratu protiv Filipa Makedonskog oko 200. godine p. n. e.

Rat /protiv Makedonaca/ je započeo na najbolji način tokom ove uspješne ekspedicije; nekoliko manjih kraljeva i prinčeva, makedonskih susjeda, posjetilo je rimski logor: Pleuratus, Scerdilaidasov sin, zatim Amijander, kralj Atamanija, a od Dardanaca tu je bio Baton, Longarusov sin. Ovaj Longarus je, u svoje vrijeme podržao rat protiv Demetrijusa, Filipovog oca. Na njihove ponude da pomognu, konzul je odgovorio da može iskoristiti pomoć Dardanaca i Pleuratusa ako on bude vodio svoje trupe u Makedoniju. (Livije, knjiga XXXI, 28.)

Izvori i vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]