Mitilos

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Mitilos (gr. MITYΛOΣ) je bio Ilirski kralj iz III stoljeća p. n. e. (vladao od 270. godine p. n. e.). Poznat je kao drugi ilirski kralj koji je kovao svoj novac, oko deset godina nakon Monuniusa (vladao oko 300-280. godine p. n. e.). Moguće je da je Mitilos bio Monuniusov sin.

Svoj novac kovao je u Dyrrhachiumu (današnji Drač u Albaniji). Moguće da je stolovao i u Bilisu (zapadno od današnje Valone). Primjerci ovog ilirskog novca čuvaju se u Arheološkom muzeju u Zagrebu, Hrvatska. Bronzani novčić ima na aversu utisnutu Heraklovu glavu a na reversu se nalaze prikazani Heraklovi atributi: tobolac, luk i buzdovan sa riječima BAΣIΛEΩΣ - bazileus, kralj i MITYΛOY.

Zabilježeno je da se Aleksandar II iz Epira uspio odbraniti od napada vojske Mitilosa. Mitilos je pripadao plemenu Dardanci koje je u dato vrijeme doživljavalo eskpanziju i smatra se da je on imao važniju ulogu od običnog plemenskog vođe. Naime, Dardanci su uspjeli ostvariti kontrolu nad Taulantima i širiti svoje teritorije na sjever, u dolini rijeka Morava i Nišava i istok, prema Peoniji.

Izvori i vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  • Duje Rendić-Miočević, Ilirski vladarski novci u Arheološkom muzeju u Zagrebu.
  • J. J. Wilkes, The Illyrians, 1992, ISBN 0-631-19807-5.
  • The Cambridge Ancient History, by contributor Frank William Walbank, 1984, ISBN 0-521-23445-X, 9780521234450.