Partini

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Partini ili Parteni su bili jedno od brojnih ilirskih plemena koji su u antičko vrijeme naseljavali područja sjeverno od Epira (Epirus Nova), oko grčke kolonije Epidamnus (današnji Drač u Albaniji). Najbliži susjedi su im bili Taulanti na zapadu i Dokleati na sjeveru. U starim zapisima često se spominju u vezi sa ratom koju je vodila Rimska države protiv Ilirije i to na strani Rimljana.

Nakon smrti Filipa Makedonskog, pridružili su se Pleuratusu, ilirskom princu koji je također bio u savezništvu sa Rimljanima. Njihovo središte bilo je u Partusu. I Dimale, dvostruko utvrđenje na dva brijega povezano zidinama bilo je na njihovoj teritoriji. Nije tačno uvrđen položaj ovoj mjesta, vjerovatno se nalazilo izeđu Lisusa i Epidamnusa. Rimski historičar pominje i dva druga utvrđenja: Eugenium i Bargulum.