Kleitus

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Kleitus (Kleit, Cleitus) je bio ilirski vladar iz plemena Enhilejci ili Dardanci. Vladao je od 335. godine p. n. e. Otac mu je bio Bardilis I (vladao od 385-358. godine p. n. e.) i po njemu je nazvao i svoga sina (Bardilis II, vladao od 295-290. godine p. n. e.).

Kleitus i Glaukijas iz plemena Taulanti su se 335. godine p. n. e. udružili u borbi protiv Aleksandra Makedonskog. Kao odgovor na to, Aleksandar je krenuo s vojskom u opsadu utvrđenog Peliuma (Pelion). Glaukijas i Kleitus su bili iznenađeni brzim dolaskom Makedonaca jer tada još nisu bili spojili svoje snage. Čini se i da je nedostajalo koordinacije u djelovanju Galukijasa i Kleitusa jer je Aleksander bio u teškoj situaciji i sa sve manje zaliha.

Glaukijas je uhvatio u klopku Aleksandrovog generala Filotasa koji je bio upućen po zalihe. Aleksandar je mu je požurio pomoći i odvratio Glaukijasa od napada na Filotasa. Na kraju je Aleksandar zauzeo Pelium i otjerao Glaukijasa i Kleitusa a zatim pridobio ostale ilirske vođe da mu se pridruže u pohodu na Perziju. Kleitus se sklonio u taulantskim planinama.

Razlog Aleksandrove pobjede vjerovatno leži u disciplini i njegovom ratnom geniju (i možda, sreći, zna li sa da su oko 50 godina prije ovog događaja Makedonci bili teško poraženi).

Antički historičar Arijan (oko 86-146. godine n. e.) navodi da je Kleitus "žrtvovao tri dječaka, tri djevojčice i tri ovna uoči bitke protiv Aleksandra Velikog".

Izvori i vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]