Epulon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ostaci grada Nezakcijuma

Epulon (Epulo, Epulone, Aepulo) je bio vladar ilirskog plemena Histri koji je ratovao protiv Rimljana u vremenu početaka rimske ekspanzije na područje današnje Istre u Hrvatskoj. Epulon se na početku sukobio s rimljanima kod Akvileje (danas gradić u Italiji, u blizini granice sa Slovenijom). U nastavku sukoba Rimljani su prvo zauzeli ostale važne histarske centre u Istri a Epulon je konačno poražen u opsadi svoje prijestolnice Nezakcijuma. Rimljani u početku nisu uspjeli zauzeti Nezakcijum ni nakon duge opsade grada. Tek kada su Rimljani skrenuli tok rijeke koja je štitila Nezakcijum i opskrbljivala ga vodom Epulon je shvatio kako su Rimljani pobjedili pa je izvršio samoubistvo probovši se mačem kako bi izbjegao ropstvo.[1]. Epulon je postao simbol junaka koji je radije odabrao smrt nego zatočeništvo.[2].

Iliri nisu imali svoju pismenost a rimski i grčki historičari nisu uvijek bili nepristrasni kada su pisali o njima. Pored arheoloških nalaza, rimske i grčke hronike su gotovo jedini izvori saznanja o Ilirima.

Rat Rima protiv Histrijana smješten je u periodu od oko 181. godine p. n. e. i prvih čarki oko Akvileje do 175. godine p. n. e. i rimske pobjede.

Rimski hroničar Livije navodi kako su prvi napadi na Akvileju uspješno odbijeni nakon čega je uspostavljen relativni mir. Svakako da su Histri i dalje vidjeli rimsko prisustvo kao opasnost pa dolaskom Epulona na vlast sukobi ponovo počinju. U nekoliko sporadičnih bitaka Histri su bukvalno sasjekli na komade pripadnike nekoliko rimskih jedinica. Novi rat možda nije bio zasnovan na uvjerenju ilirskih plemena da mogu pobijediti Rim ali je sigurno da se bezobzirnost Rimljana više nije mogla trpjeti.

M. Junius i A. Manlius, bivši konzuli ... početkom proljeća poveli su svoju armiju u Histriju. Pustošili su lijevo i desno... Livije: Ab Urbe Condita, 41.10

Livije pominje i da su Histri izvršili jedan uspješan napad na rimski logor tokom kojeg su se legionari u panici razbježali a Histri uzeli veliki ratni plijen: dragocjenosti, opremu, hranu i vino. No, rimska vojska se brzo regrupisala te je stigla ilirske ratnike opterećene plijenom, opijene pobjedom i vinom i lako povratila izgubljeno. Pobijeno je mnogo Histara a Epulon se sklonio u Nezakcijum. Evo kako je to Livije opisao:

... Počeo je odlučan napad na Nezakcijum, grad u kome su se vođe Histrijana i njihov kralj Epulon povukli ... Klaudije je doveo dvije nove legije ... Pored grada proticala je rijeka koja je onemogućavala napad na njega i iz koje su se Histrijani snabdijevali vodom. /Klaudijeva vojska/ je nakon više dana rada promijenila tok rijeke i prekinula dotok vode što je veoma uzbunilo stanovnike. Iako nisu pomišljali da mole za mir pobili su svoje žene i djecu i objesili ih niz zidine kako bi užasnuli neprijatelja ... Rimljani napokon provališe u grad ... Epulon je oduzeo sebi život kako ne bi bio uhvaćen živ ... Ostali su pobijeni ili zarobljeni ... Zatim su razoreni i Mutila i Faveria ... Ratni plijen je prevazišao očekivanja s obzirom na siromaštvo domaćeg stanovništva; 5632 ljudi je prodato u roblje. Kolovođama su odsječene glave... Ibid, 41.11

Reference i bilješke[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Livije: Ab Urbe Condita 41.11 [1] Arhivirano 4. 12. 2008. na Wayback Machine
  2. ^ Hrvatski Jadran, Kulturne i prirodne znamenitosti, str. 55

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]