Paks

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Za druga značenja, pogledajte Paks (čvor).
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Justicija ljubi svoju kćerku Paks
Paks
druga imena Pax
opis božica mira
roditelji Justicija i Jupiter
grčki pandan Irena

Paks je rimska božica mira, a etimologija njenog imena je "mir". Grčki pandan joj je Irena (na grčkom "mir").

Opis, mitovi i kult[uredi | uredi izvor]

Paks je božica koja donosi mir ljudima. Kćerka je vrhovnog boga Jupitera i njegove tete Justicije, božice mira i pravde. Nema muža ni djecu. Ovidije kaže da je dojila Cereru, te da je Cerera njeno dijete. Paks je u umjetnosti uvijek prikazana sa tipičnim simbolima mira – maslinove grančice, žezlo i rog obilja, a zbog grančica je smatrana i božicom proljeća. Paks nije postojala u ranoj rimskoj mitologiji, već je stvorena po uzoru na Irenu. Ona je uvijek ostala djelimična personifikacija, ali nju se počelo smatrati pravom božicom u doba cara Avgusta, koji joj je dao podići žrtvenik mira, te je imala i svoj hram na Marsovom polju (bog rata Mars joj je polubrat).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]