Patke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Patka)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Patke
Patka mandarinka (Aix galericulata)
Patka mandarinka (Aix galericulata)
Sistematika
CarstvoAnimalia
KoljenoChordata
PotkoljenoVertebrata
RazredAves
RedAnseriformes
PorodicaAnatidae

Patke (lat. Anatidae) su porodica ptica u redu patkarica. Ova porodica obuhvata između 7 i 10 potporodica (ovisi o autorima sistematike), gotovo 50 rodova i oko 150 vrsta. U ovu porodicu svrstane su i poznate potporodice kao prave patke (Anatinae), gušćarice (Anserinae) i rod gušćarica, labudovi (Cygnus).

Opis[uredi | uredi izvor]

Par labudova

Patke, guske i labudovi su malene do velike ptice izduženog tijela. Krila su kratka i šiljasta, a podupiru ih snažni mišići. Vrat je obično dug, ali ovo varira među vrstama. Noge su kratke i snažne i postavljene daleko odostraga. Kljunovi većine vrsta su ravni, što je više ili manje izraženo. Njihovo perje je nepropusno za vodu. Mnoge patke pokazuju spolni dimorfizam, sa svjetlijim mužjacima i tamnijim ženkama. Labudovi, guske i patke zviždovke ne pokazuju nikakav spolni dimorfizam. Patke su vokalne ptice koje prave razne zvukove poput kvakanja i skiktanja što ovisi o vrsti; ženke često imaju dublji glas od mužjaka.

Patke su uglavnom biljojedi kao odrasli i hrane se raznim vodenim biljakma, iako neke vrste jedu ribu, školjke i slične životinje. Vrste roda Mergus se hrane ribama i imaju nazubljen kljun. Kod mnogih vrsta mladunci se također hrane raznim beskralježnjacima, ali postanu biljojedi kad odrastu.

Rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Ova porodica ima kozmopolitsku rasprostranjenost, i nastanjuje sve kontinente osim Antarktika. Također nastanjuju skoro sve otoke. Mnoge se vrste sele.

Odnos sa ljudima[uredi | uredi izvor]

Pored kokoški (Galliformes), vjerovatno ni jedna druga grupa ptica nema tako brojne i raznovrsne odnose sa ljudima. Neke od njih su pripitomljene, a mnoge se love zbog hrane i rekreacije. Pet vrsta je izumrlo od 1600-te.

Ostali projekti[uredi | uredi izvor]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još podataka o: Anatidae
Wikispecies-logo.svgWikivrste imaju podatke o: Anatidae