Petar Svačić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Smrt kralja Petra Svačića u Gori Gvozdu 1097 god. (Oton Iveković)

Petar Svačić hrvatski kralj, vladao je od 1093. do 1097. godine.

Kralj Petar je navodno vladao od 1093. godine. Poznat je još i kao Petar Svačić (ili Snačić). Međutim nema nikakvih dokaza da je Petar bio član obiteljske loze Svačića, nego je to posljedica neosnovane tvrdnje jednog hrvatskog historičara iz druge polovine 19. vijeka.

Kralj Petar stolovao je u Kninu i pretpostavlja se da je u njegovoj vlasti bila stara jezgra hrvatske države, znači bez dalmatinskih gradova i područja između Save i Drave. Zasigurno nikad nije okrunjen za kralja, jer se kruna Zvonimirova nalazila u rukama splitskog nadbiskupa Lovre koji je umro 1099. godine.

Nakon smrti ugarskog kralja 1095. godine, na njegovo prijestolje dolazi Ladislavov najstariji sinovac Koloman, koji je nakon pomirbe sa papom Urbanom II krenuo u vojni pohod na Hrvatsku.

Krajem marta odnosno početkom juna god. 1097. godine na sjevernom podnožju Gvozda došlo je do bitke, u kojoj je kralj Petar izgubio svoj život na ratištu, i tako ostao zapamćen kao posljednji hrvatski kralj "narodne krvi". U spomen nesretnog hrvatskog junaka planina dotada nazivana Gvozd, naziva se Petrov gvozd odnosno Petrova gora.