Pomoć:Uvod u citiranje s uređivačem wikiteksta/3

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Source editor logo.svg

Provjerljivost
Zašto su izvori važni

Inline citations
Kako ih dodati

RefToolbar
Citiranje na jednostavan način

Pouzdani izvori
Koji izvori su dovoljno dobri?

Sažetak
Pregledajte šta ste naučiliWikiEditor-reference toolbar menu-en.png
Ovaj snimak ekrana opisuje kako se koristi RefTools (5:03 min)

Ručno dodavanje referenci može biti spor i zahtjevan proces. Srećom, postji alat pod nazivom "RefToolbar" ugrađen u prozor za uređivanje Wikipedije koji taj proces čini mnogo lakšim.


Da biste ga akrivirali, jednostavno kliknite MediaWiki Vector skin action arrow.png Reference na vrhu prozora za uređivanje. Postavite kursor prozora za uređivanje nakon činjenice ili rečenice kojoj želite dodati referencu, a zatim odaberite jedan od šablona iz padajućeg menija. Postoje različiti šabloni pogodni za različite tipove izvora:Zatim će se otvoriti prozor u kojem ćete unijeti što je više moguće podataka o izvoru, te mu dodati jedinstven naziv u polju "Naziv". Kliknite dugme "Umetni" koje će dodati odgovarajući wikitekst u prozor za uređivanje.


Neka polja (poput veb adrese, također poznate kao URL) će imati ikonicu System-search.svg pored njih. Nakon popunjavanja tog polja možete kliknuti na ikonicu pored koja će automatski popuniti preostala polja. Ipak, ova funkcija to ne uradi uvijek ispravno, zato je uvijek najbolje ponovo provjeriti unsene podatke.


Često ćete željeti koristiti iste reference više puta kako biste poduprijeli više činjenica. U ovom slučaju možete kliknuti Imenovane reference  Nuvola clipboard lined.svg na traci sa alatima, te odabrati prethodno dodani izvor za ponovnu upotrebu.