Pomoć:Uvod u uređivanje wikiteksta/5

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Markup logo.svg

Uređivanje stranica
Aktivirajte režim uređivanja

Formatiranje
Uredno uređivanje

Linkovi i wiki linkovi
Povežite stranice jednu s drugom

Sačuvajte izmjene
Objavljivanje

Stvaranje novih članaka
Izdrada stranice od nule

Sažetak
Pregledajte šta ste naučili



AFC-Logo.svg

Wikipedia na bosanskom jeziku trenutno ima 91.226 članaka. Iako ćete vjerovatno isprva početi sa mijenjanjem postojećih članaka, nekad će doći potreba i za pisanjem novog članka! Prije nego što to uraditi, postoje tri kriterija koja morate znati:

Značajnost

Je li tema dovoljno značajna? Tema pisanja treba da biti dovoljno bitna kako bi bila uključena u Wikipediju, što znači da mora biti dovoljno pokrivena u pouzdanim i nezavisnim izvorima, kao što su novine, časopisi, akademski članci i knjige.

Pouzdani izvori

Postoji li dovoljno pouzdanih izvora za određenu temu? Prije nego što se upustite u pisanje članke, najbolje je da skupite dovoljno nezavisnih, pouzdanih i provjerljivih izvora koje ćete koristiti za citiranje. Ovo su osnove koje čine sadržaj Wikipedije tačnim, provjerljivim i pouzdanim.

Sukob interesa

Ako imate sukob interesa najbolje je da izbjegavate pisanje članka o sebi, vašoj firmi ili nekoga koga lično znate. U tim situacijama teško je ne biti pristrasan i pisati objektivno i neutralno. Uvijek možete zatražiti članak i neko drugi možda napiše članak za vas!

Gdje da napravim novu stranicu

Obično je najbolje da novi članak napraviti kao podstranicu na vašoj korisničkoj stranici, što Vam omogućuje da napišete i usavršite članak prije nego što postane dostupan na glavnom imenskom prostoru Wikipedije gdje će biti dostupan svima.