Idi na sadržaj

Pomoć:Uvod u uređivanje wikiteksta/5

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Uređivanje stranica
Aktivirajte režim uređivanja

Formatiranje
Uredno uređivanje

Linkovi i wiki linkovi
Povežite stranice jednu s drugom

Sačuvajte izmjene
Objavljivanje

Stvaranje novih članaka
Izdrada stranice od nule

Sažetak
Pregledajte šta ste naučiliWikipedia na bosanskom jeziku trenutno ima 93.669 članaka. Iako ćete vjerovatno isprva početi sa mijenjanjem postojećih članaka, nekad će doći potreba i za pisanjem novog članka! Prije nego što to uraditi, postoje tri kriterija koja morate znati:

Značajnost

Je li tema dovoljno značajna? Tema pisanja treba da biti dovoljno bitna kako bi bila uključena u Wikipediju, što znači da mora biti dovoljno pokrivena u pouzdanim i nezavisnim izvorima, kao što su novine, časopisi, akademski članci i knjige.

Pouzdani izvori

Postoji li dovoljno pouzdanih izvora za određenu temu? Prije nego što se upustite u pisanje članke, najbolje je da skupite dovoljno nezavisnih, pouzdanih i provjerljivih izvora koje ćete koristiti za citiranje. Ovo su osnove koje čine sadržaj Wikipedije tačnim, provjerljivim i pouzdanim.

Sukob interesa

Ako imate sukob interesa najbolje je da izbjegavate pisanje članka o sebi, vašoj firmi ili nekoga koga lično znate. U tim situacijama teško je ne biti pristrasan i pisati objektivno i neutralno. Uvijek možete zatražiti članak i neko drugi možda napiše članak za vas!

Gdje da napravim novu stranicu

Obično je najbolje da novi članak napraviti kao podstranicu na vašoj korisničkoj stranici, što Vam omogućuje da napišete i usavršite članak prije nego što postane dostupan na glavnom imenskom prostoru Wikipedije gdje će biti dostupan svima.