Portland

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Portland (Oregon))
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Portland&MtHood.jpg

Portland je najveći grad u američkoj saveznoj državi Oregon i sjedište okruga Multnomah. Nalazi se na rijeci Willamette neposredno prije njenog ušća u rijeku Columbiju u sjeverozapadnom dijelu Oregona i neposrednoj blizini granice sa saveznom državom Washington. Prema procjeni Američkog ureda za popis stanovništva, u julu 2003. grad je brojao 538.544 stanovnika, što je porast od 1,7% u odnosu na popis iz 2000. kad je imao 529.121 stanovnika.

Portlandovo metropolitansko područje obuhvata okruge Multnomah, Washington i Clackamas, a djelomično i okruge Columbia i Yamhill u saveznoj državi Oregon, te okrug Clark u saveznoj državi Washington. Neposredno metropolitansko područje u julu 2003. imalo je 2.016.357 stanovnika, što je za 5,2% više u odnosu na popis iz 2000.

Sport[uredi | uredi izvor]

Portland je i grad iz kojeg dolazi poznata NBA-ekipa Portland Trail Blazers.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]