Razlika između verzija stranice "Crna Guja"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNo edit summary
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot dodaje: hr:Crna Guja
Red 71: Red 71:
[[gl:A víbora negra]]
[[gl:A víbora negra]]
[[he:הפתן השחור]]
[[he:הפתן השחור]]
[[hr:Crna Guja]]
[[hu:Fekete Vipera]]
[[hu:Fekete Vipera]]
[[id:Blackadder]]
[[id:Blackadder]]

Verzija na dan 5 april 2011 u 00:12

Šablon:Infokvir TV serija

Crna Guja (eng. Blackadder) je BBC-jeva humoristična serija u četiri sezone i više zasebnih epizoda govori o životu Edmunda Crne Guje. Svaka se sezona bavi drugim povijesnim razdobljem i shodno tomu i drugom Crnom Gujom koji je uvijek reinkarnacija onoga prijašnjega. U svakoj inkarnaciji Rowan Atkinson glumi glavni lik, Crnu Guju. Uz njega još se samo njegov ne prepametni pratitelj Baldrick pojavljuje u sve četiri sezone, a glumi ga Tony Robinson. Svaka od četiri sezone ima svoju osobitu kvalitetu, a istodobno se uklapa u cjelinu. I drugi se glumci pojavljuju tijekom cijele serije, ali ne glume uvijek isti lik.

Sezone

1. sezona: Crna Guja

Serija počinje 1485. godine dok Engleskom vlada Richard III. i završava1498. vladavinom kralja Richarda IV. Serija prati događaje vezane uz njegova drugoga sina Edmunda Crnu Guju, vojvodu od Edinburgha, koji je na kraju razriješen svih dužnosti.

2. sezona: Crna Guja II.

Druga sezona Crne Guje smještena je u doba kraljice Elizabete I. Kraljica je prikazana kao ekscentrična vladarica sklona čudnim snovima koji uključuju konje. Crna Guja u ovoj je sezoni jedan od najbližih kraljičinih prijatelja. U ovoj se sezoni već prepoznaje specifičan humor tipičan za ovu popularnu seriju. Uz Crnu Guju pojavljuje se i Baldrick, kao jedini lik koji se konstantno pojavljuje u sve četiri sezone.

3. sezona: Crna Guja Treći

U ovoj je sezoni Crna Guja batler princa Georgea u vrijeme vladavine kralja Georgea III. Princ George čovjek je s mnogo čarapa. Ima čak 432.507 pari, a Crna Guja tvrdi da ne poznaje nikoga s manjim mozgom od njegova. Ovo je jedina sezona u kojoj Crna Guja ne umire na kraju.

4. sezona: Crna Guja Stupa Naprijed

Četvrta sezona ove popularne serije smještena je u razdoblje prvoga svjetskog rata. Crna Guja sada je satnik u britanskoj vojsci koji se nalazi na frontu i koji se neprestano svađa, kako s nadređenima, tako i s podređenima. Zadnja epizoda sezone toliko je dirljiva i osobita da je ušla u svjetske televizijske anale. Na kraju te epizode umiru svi glavni likovi osim generala Melchetta.

Vanjske poveznice