Razlika između verzija stranice "Socijalistička partija Republike Srpske"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
bg
Red 13: Red 13:
[[Kategorija:Političke stranke u Bosni i Hercegovini]]
[[Kategorija:Političke stranke u Bosni i Hercegovini]]


[[bg:Социалистическа партия (Босна и Херцеговина)]]
[[ca:Partit Socialista de la República Sèrbia]]
[[ca:Partit Socialista de la República Sèrbia]]
[[en:Socialist Party (Bosnia and Herzegovina)]]
[[en:Socialist Party (Bosnia and Herzegovina)]]

Verzija na dan 24 juli 2012 u 12:30

Datoteka:Socijalistička partija.PNG
Zastava Socijalističke partije

Socijalistička partija Republike Srpske osnovana je 1993. godine. Tada je imala bliske odnose sa Socijalističkom partijom Srbije Slobodana Miloševića. 1998. godine ulazi u sastav koalicija "Sloga" čiji je član Živko Radišić izabran za srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Od samog osnivanja parlamentarna je stranka u Bosni i Hercegovini. Od 2004. godine nosi naziv samo Socijalistička partija te svoje političko djelovanje započinje na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Predsjednik stranke je Petar Đokić. Na izborima održanim 1. oktobra 2006. godine, Socijalistička partija je osvojila samo tri mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U međuvremenu je kroz svoje postojanje imala nekoliko turbulentnih perioda tokom kojih su se odvijali žestoki unutar-stranački sukobi. Poslije svakog Kongresa partije nezadovoljna struja bi napustila partiju i osnovala novu. Tako je svojevremeno osnovana Demokratska socijalistička partija (DSP) koja se kasnije utopila u Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik. Takođe, izdvajanjem iz SP-a nastali su i Narodna demokratska stranka (NDS) i Nova Socijalistička partija (NSP).

Također pogledajte


Nedovršeni članak Socijalistička partija Republike Srpske koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.