Socijalistička partija Republike Srpske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zastava Socijalističke partije

Socijalistička partija Republike Srpske osnovana je 1993. godine. Tada je imala bliske odnose sa Socijalističkom partijom Srbije Slobodana Miloševića. 1998. godine ulazi u sastav koalicija "Sloga" čiji je član Živko Radišić izabran za srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Od samog osnivanja parlamentarna je stranka u Bosni i Hercegovini. Od 2004. godine nosi naziv samo Socijalistička partija te svoje političko djelovanje započinje na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Predsjednik stranke je Petar Đokić. Na izborima održanim 1. oktobra 2006. godine, Socijalistička partija je osvojila samo tri mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U međuvremenu je kroz svoje postojanje imala nekoliko turbulentnih perioda tokom kojih su se odvijali žestoki unutar-stranački sukobi. Poslije svakog Kongresa partije nezadovoljna struja bi napustila partiju i osnovala novu. Tako je svojevremeno osnovana Demokratska socijalistička partija (DSP) koja se kasnije utopila u Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik. Takođe, izdvajanjem iz SP-a nastali su i Narodna demokratska stranka (NDS) i Nova Socijalistička partija (NSP).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Vote stub.svg Nedovršeni članak Socijalistička partija Republike Srpske koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.