Socijalistička partija Republike Srpske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Socijalistička partija
Социјалистичка Партија
Logo
PredsjednikPetar Đokić
Osnovana2. juni 1993.
SjedišteBanja Luka, Bosna i Hercegovina
IdeologijaSocijaldemokratija[1]
Boja/e   
Predstavnički dom
1 / 42
Narodna skupština RS
7 / 83
Veb-sajt: socijalisti.ba

Socijalistička partija Republike Srpske (skr. SP) je bosanskohercegovačka politička stranka osnovana 1993. godine. Tada je imala bliske odnose sa Socijalističkom partijom Srbije Slobodana Miloševića. 1998. godine ulazi u sastav koalicija "Sloga" čiji je član Živko Radišić izabran za srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Od samog osnivanja parlamentarna je stranka u Bosni i Hercegovini. Od 2004. godine nosi naziv samo Socijalistička partija te svoje političko djelovanje započinje na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Predsjednik stranke je Petar Đokić. Na izborima održanim 1. oktobra 2006. godine, Socijalistička partija je osvojila samo tri mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U međuvremenu je kroz svoje postojanje imala nekoliko turbulentnih perioda tokom kojih su se odvijali žestoki unutar-stranački sukobi. Poslije svakog Kongresa partije nezadovoljna struja bi napustila partiju i osnovala novu. Tako je svojevremeno osnovana Demokratska socijalistička partija (DSP) koja se kasnije utopila u Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik. Takođe, izdvajanjem iz SP-a nastali su i Narodna demokratska stranka (NDS) i Nova Socijalistička partija (NSP).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Nordsieck, Wolfram (2018). "Bosnia-Herzegovina". Parties and Elections in Europe. Pristupljeno 11. 10. 2018.


Vote stub.svg Nedovršeni članak Socijalistička partija Republike Srpske koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.