Psihoanaliza: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 275 bajtova ,  prije 7 godina
nema sažetka izmjene
m (+{{Nedostaju izvori}})
No edit summary
[[Datoteka:Psychoanalitic Congress.jpg|mini|Kongres psihoanalitičara 1911. godine. Na slici u sredini su Freud i Jung.]]
{{Nedostaju izvori}}
'''Psihoanaliza''' je psihoterapijski pravac koji je započeo sa [[Sigmund Freud|Sigmundom Freudom]]<ref name="istrazime.com">http://www.istrazime.com/psihologija-licnosti/freud-i-suvremena-psihologija-sto-nam-je-ostavio-otac-psihoanalize/</ref> krajem [[19. vijek]]a. Otada se razvio i u drugim smjerovima pa su danas aktualne psihoanalitička škola objektnih odnosa, jungijanska analitička psihoanaliza ili noviji pravci poput self-psihologije. Psihoanalitičke terapije ne služe samo liječenju poremećaja, već i dubinskom upoznavanju vlastite psihe.
 
Sigmunda Freuda smatra se osnivačem psihoanalize (danas klasična psihoanaliza). Freud je počeo proučavanjem histerije, pri čemu je prvi kao uzrok histerije postulirao neki traumatski događaj (a ne nasljednu biološku slabost [[psiha|psihe]] da se održi na okupu, kao njegovi prethodnici). Prilikom nekog traumatskog događaja, osoba ne uspijeva odreagirati osjećaje na njega, te ih potiskuje i oni joj se kasnije vraćaju kao simptomi. Upravo je to, i kasnije postuliranje nesvjesnog kao mjesta potisnutih osjećaja, afekata (''Tumačenje snova'', [[1900]].) ono što je dovelo do pojave nove naučne paradigme i učinilo Freuda velikanom o čijim se dijelima još i danas raspravlja i oko kojih se spori.
teorije objektnih odnosa (Melanie Klein, Donald Winnicott, Otto Kernberg itd.)
i novije teorije self-psihologije (Heinz Kohut).
== Reference ==
 
{{reference}}
== Vanjski linkovi ==
 

Navigacija