Razlika između verzija stranice "Arabidopsis thaliana"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
N-Arabidopsis
(Nema razlike)

Verzija na dan 8 maj 2015 u 00:29

Arabidopsis thaliana
Sistematika
CarstvoPlantae
RedBrassicales
PorodicaBrassicaceae
RodArabidopsis
VrstaA. thaliana
Rasprostranjenje Arabidopsis thaliana
Trihom – lisna dlačica Arabidopsis thaliana
Mikrografija pod skenirajućim elektronskim mikroskopom pokazuje jedinstvenu strukturu načinjenu od jedne ćelije

Arabidopsis thaliana, Talova grbaštica, mišje uho ili arabidopsis je mala cvjetnica porijeklom iz Evroazije.[1]A. thaliana je jestiva za ljude kao i drugi začini tipa senfa, a koristi se u salatama ili sosovima, kao i mnoge vrste familije Brassicaceae. Smatra se za korov i znakom poremećenog zemljišta. Jednogodišnja je biljka, relativno kratkog životnog ciklusa. Arabidopsis je popularni model organizam u biljnoj biologiji i genetici.

Za složene višećelijske eukariotske organizme, Arabidopsis thaliana ima relativno mali genom od oko 135 megabaznih parova.[2] Dugo se mislio da ima najmanji genom od svih cvjetnica, ali sedanas smatra da da najmanji genom imaju biljke roda Genlisea, Lamiales]], sa Genlisea tuberosa, mesožderna biljka, čiji je genom veličine oko 61 Mbp. Arabidopsis thaliana je bio prva biljka sa sekvenciranim genomom i je popularan je alat za razumijevanje molekulske biologije mnogih biljnih osobina, uključujući i razvoj cvijeta i fototropizam (osjetljivost na svjetlo.

Otkriće i imenovanje

Arabidiosis thaliana je prvi put opisana 1577. u Harz planinama. To je učinio Johannes Thal , 1542.–1583.), ljekar iz Nordhausena, Thüringen, Njemačka , pod nazivom Pilosella siliquosa . U 1753., Carl Linnaeus je preimenovso biljku u Arabis thaliana u čast Thala. U 1842. godini, njemački botaničar Gustav Heynhold je podigao rang novog roda Arabidopsis i u njeda svrstao i ovu biljku. Ime roda, Arabidopsis , dolazi iz grčkog, što znači "nalik Arabis-u (rodu u koji ga je Linnaeus je u početku i stavio).

Reference

Također pogledajte