Razlika između izmjena na stranici "Opatija Marija Zvijezda"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
m
Stanje nakon posljednjeg rata i srpske agresije u Bosni i Hercegovini još se više pogoršalo. Banja Luka je postala glavni grad entiteta [[Republika Srpska|Republike Srpske]], nesrpsko stanovništvo je u velikoj većini protjerano, a sada nakon rata bilježi se tek manji broj povratnika. Danas je "Marija Zvijezda" najmanja zajednica trapističkog reda u kojoj žive samo dva redovnika.
 
==== Tradicija proizvodnje sira ====
Trapisti iz Banja Luke su otvorili svoj pogon za proizvodnju sira več 1882 godine, tako da je tradicija proizvodnje sira [[Trapist (sir)|trapist]] v Banja Luci duga više od kot 130 godina, stoljetna tradicija i receptura se je prenosila iz samostana v samostan - sve do današnjeg dana. Zajednička proizvodnja sira i suradnja trapističkog samostana Marija Zvijezda sa zemljeradničkom zadrugom »Livač« započela je 2008. godine.
 
== Monografija o opatiji Marija Zvijezda ==
[[Austrija|Austrijski]] novinar Nikolaus Friedwagner napisao je malu monografiju o historiji ovog trapističkog samostana. Izdana je [[2005]]. godine, dvojezično, na hrvatskom i njemačkom jeziku:
 

Navigacija