Koncentracijski logor Omarska: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
m
nema sažetka izmjene
mNo edit summary
[[Datoteka:Dio_logorskog.jpg|mini|desno|Jedna od zgrada u kojima su bili smješteni logoraši unutar kompleksa koncentracionog logora "Rudnik Omarska"]]
'''Koncentracioni logor "Omarska"''' ili preciznije "[[Rudnik]] [[Omarska]]" je bio logor za zatvaranje i mučenje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, sa područja općine [[Prijedor]] tokom [[1992]]. godine.
Logor su organizirali lokalne vlastodršci nakon nasilnog preuzimanja vlasti, od strane [[Srpska demookratskademokratska stranka|Srpske demokratske stranke]], u općini tokom mjeseca maja iste godine. Tada je organizirana sistematska kampanja zatvaranja i protjerivanja nesrpskog stanovništva prijedorske regije, a njihova imovina je pljačkana i uništavana.
 
Tačna lokacija logora je rudnik željezne rude "Omarska", udaljen nekoliko kilometara od istoimene srpske varošice. U logoru je bilo zatvoreno, u krajnje nečovječnim uvjetima, više hiljada ljudi. Logoraši su bili izloženi torturi različitog tipa: fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, silovanjima i raznim oblicima seksualnog mučenja, te ubistvima.
73.705

izmjena

Navigacija