Idi na sadržaj

Prava Crkva Isusova

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Prava Crkva Isusova (kineski: 真耶穌教會) jesu sljedbenici protestanskog evangelističkog pokreta koji je nastao u 20. vijeku pri Pentekostalnoj crkvi radi obnove kršćanskog života i vjere. Prava Crkva Isusova je prisutna u Kini i Tajvanu. Danas ih u svijetu ima oko 1,5 miliona.

Deset glavnih doktrina i vjerovanja[uredi | uredi izvor]

  1. Sveti Duh: "Primanje Duha Svetoga, potvrđeno govorenjem jezika, je potvrda našeg naslijeđa Carstva Nebeskog".
  2. Sakramenat Baptizma: "Voda krštenja je sakrament opraštanja grijehova i obnovljenja. Krštenje se obavlja u prirodnoj živoj vodi, poput rijeke, mora ili izvora. Onaj koji krsti , koji je već primio krštenje vodom i Duhom Svetim, vrši krštenje u ime Gospoda Isusa Krista. osoba koja se krsti treba da bude potpuno u vodu sa glavom pognutom i licem nadolje".
  3. "Sakrament pranja nogu omogućava onome koji ga vrši da ima udjela sa Gospodom Isusom. On također služi za neprestano podsjećanje da je neophodno imati ljubav, svetost, smirenje, praštanje i služenje. Svakoj osobi koja primi krštenje vodom bivaju oprane noge u ime Isusa Krista. Uzajamno pranje nogu se prakticira kad god je to prikladno"
  4. "Sveto pričešće je Sveta tajna koja simbolizuje smrt Isusa Krista. Pomoću nje možemo da okusimo tijelo i krv našeg Gospoda, da steknemo vječni život i da uskrsnemo na Sudnji dan. Pričešćivati se treba što češće. Za ovu ceremoniju koristi se beskvasni kruh i sok od grožđa."
  5. "Dan 'sabat' (ili sedmi dan nedjelje, t.j. subota) je sveti dan, koga je Gospod blagoslovio. Poštuje se u znak sjećanja na stvaranje svijeta, sa nadom u vječni mir u budućem životu."
  6. Isus Krist, riječ koja tijelom postade, umre na križu za otkupljenje grešnika, uskrsne treći dan i bi uznesen na nebo. On je jedini spasitelj čovječanstva, stvoritelj neba i zemlje, i jedini pravi Bog.
  7. Sveto pismo, koje čine Stari i Novi Zavjet, inspirirano je Bogom, jedinom pisanom istinom, i standardom kršćanskog života.
  8. Spasenje je dano kao dar Boga za istinitu vjeru. Vjernici se moraju obratiti Duhu Svetom na putu svetosti, štovanja Boga, i ljubavi prema čovjeku.
  9. "Istinita crkva Isusa, osnovana od strane našega gospodina Isusa Krista, preko Duha Svetoga tokom vremena 'latter rain', je ponovno uspostavljena prava crkva Apostolskog vremena."
  10. Gospodinov drugi dolazak će doći u zadnje dane kad siđe s nebesa suditi svijetu: pravednici će baštiniti vječni život, dok će grješnici biti vječno osuđeni.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]