Pravni fakultet u Bihaću

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pravni fakultet u Bihaću
Osnovan9. jula 1998.[1]
VrstaFakultet
Krovna institucijaUniverzitet u Bihaću
LokacijaBihać, Bosna i Hercegovina
Veb-sajtprf.unbi.ba

Pravni fakultet u Bihaću je visokoškolska ustanova u sastavu Univerziteta u Bihaću. Osnovan je 9. jula 1998. godine.[1]

Trenutni dekan fakulteta je prof.dr Mujo Demirović.

Nastava[uredi | uredi izvor]

Od školske 2006/07. godine uveden je sistem ECTS bodova u skladu sa principima Bolonjske deklaracije. Studij se obavlja na u tri ciklusa, po sistemu 4+1+3. Trenutno se na fakultetu organizuju studiji I i II ciklusa (dodiplomski i master studij).

S obzirom da fakultet ne posjeduje sopstveni objekat, smješten je u Aneksu osnovne škole Gornje Prekounje – Ripač sa prostorom od oko 900 m2. Na Fakultetu postoji jedan klimatizirani amfiteatar sa 220 sjedišta sa pratećom tehničkom i informatičkom opremom, zatim tri učionice koje su isto tako tehničko – informatički opremljene sa oko 170 sjedišta, studentski centar, Informatički centar sa umreženim internetom povezanim u 20 jedinica koji je na raspolaganju studentima i uposlenom osoblju od 0800 – 1800 sati. Isto tako, za potrebe nastavnika i saradnika na Fakultetu postoji 16 kabineta, kao i dekanat sa dvije prostorije, priručna biblioteka i prostorija za arhivu.

Nastavnici[uredi | uredi izvor]

Trenutno je na Fakultetu zaposleno 6 nastavnika u stalnom radnom odnosu, zatim 15 spoljnih saradnika. Isto tako u stalnom radnom odnosu su zaposlena 4 viša asistenta u naučnom zvanju magistra, 6 asistenata kao i 2 asistenta u spoljnom radnom odnosu. Do sada je na Fakultetu od osnivanja radila 34 doktora nauka. Sva četiri viša asistenta su magistrirali od osnivanja fakulteta i to 1 u SAD, 1 u Švicarskoj, te dva u Sarajevu, dok su pred odbranom magistarskog rada još dva asistenta.

Pored redovne nastave na Fakultetu kontinuirano u saradnji ABA CEELI – američkom advokatskom komorom rade klinike (upravno pravo, građansko pravo i krivično pravo). Isto tako na osnovu ugovora sa Kantonalnim sudom i Kantonalnom advokatskom komorom studenti treće godine redovno prisustvuju suđenju. Nosioc tog posla su profesori i asistenti Krivičnog i Krivično – procesnog prava.

Dekani pravnih fakulteta univerziteta u Salzburgu, Ljubljani i Bihaću, te Univerziteta u Zagrebu potpisali su na radnom sastanku izjave o unaprjeđenju međunarodne poslovne saradnje i razmjeni studenata. Radna grupa predstavnika ovih visokoškolskih ustanova će uskladiti nastavne planove i programe i omogućiti da stečene diplome budu jednako vrijedne, zbog čega između pravnih fakulteta neće biti potrebna nostrifikacija diploma.

Katedre[uredi | uredi izvor]

Na Pravnom fakultetu u Bihaću matične su sljedeće katedre:

  • Katedra za pravno-historijske nauke
  • Katedra za građansko pravo
  • Katedra za krivično pravo
  • Katedra za državno i međunarodno javno pravo
  • Katedra za finansije i ekonomske nauke

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Pravni fakultet u Bihaću - O fakultetu". prf.unbi.ba. Arhivirano s originala, 5. 6. 2018. Pristupljeno 22. 3. 2018.