Premijer Ujedinjenog Kraljevstva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Premijer Ujedinjenog Kraljevstva
Velike Britanije i Sjeverne Irske
trenutno
Rishi Sunak

od 25. oktobra 2022.
StatusŠef vlade
IzvješavaMonarh i Donji dom
Prebivalište
SjedišteWestminster
PredlagačPolitičke stranke
Imenuje gaKruna
Aktuelni monarh imenuje osobu koja ukazuje na povjerenje Donjeg doma
MandatNa zadovoljstvo Njegovog Veličanstva
Dok ukaziva povjerenje većini Donjeg doma. Uredu se ne nameću vremenska ograničenja.
Osnivanje3. april 1721.
Prvi nosilacRobert Walpole
Plata157.372 £ godišnje
Veb-sajt10 Downing Street

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva je, praktički, politički vođa Ujedinjenog Kraljevstva. Djeluje kao šef britanske vlade i kao drugi premijeri u vestminsterskim sistemima je (zajedno sa svojim kabinetom) de facto nosilac izvršne vlasti u Britaniji, koji vrši mnoge izvršne dužnosti nominalnu u rukama suverenena, koje se navode kao "kraljevski prerogativ". Prema običaju, premijer i Kabinet (pod njegovim vodstvom) za svoja djela odgovaraju Parlamentu, čiji su danas, prema običaju, članovi.

Premijer je po službenoj dužnosti i prvi lord trezora i ministar za državnu službu. Zapravo, određene privilegije, poput boravka u ulici 10 Downing Street, daju se premijerima na osnovu njihovog položaja prvog lorda trezora.

Status i izvršne ovlasti britanskog premijera znače da je sadašnji vršitelj te dužnosti dosljedno tretiran kao jedan od najmoćnijih demokratski izabranih lidera na svijetu.

Trenutni premijer jest Rishi Sunak, obnašavši dužnost od 25. oktobra 2022.[1]

Autoritet, ovlašćenja i ograničenja[uredi | uredi izvor]

Premijer je šef vlade Ujedinjenog Kraljevstva.[2] Kao takav, moderni premijer vodi kabinet (izvršnu vlast). Uz to, premijer vodi bitnu političku stranku i uglavnom zapovijeda većinom u Donjem domu (donjem domu zakonodavnog tijela). Sadašnji nosilac ima značajne zakonodavne i izvršne ovlasti. Prema britanskom sistemu postoji jedinstvo moći, a ne razdvajanje. U Donjem domu, premijer vodi proces donošenja zakona s ciljem donošenja zakonodavnog dnevnog reda njihove političke stranke. U izvršnom svojstvu, premijer imenuje (može i razriješiti) sve ostale članove kabineta i ministre, te koordinira politike i aktivnosti svih vladinih odjela i osoblja državne službe. Premijer takođe djeluje kao javno "lice" i "glas" vlade njenog veličanstva, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Samo po savjetu premijera, Suvereign izvršava mnoga statutarna i prerogativna ovlašćenja, uključujući visoka sudska, politička, službena i crkvena imenovanja Engleske crkve; dodjela peeraegova i nekih viteških viteza, odlikovanja i drugih važnih počasti.[3]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Rishi Sunak: A quick guide to the UK's next prime minister". BBC News (jezik: engleski). 24. 10. 2022. Pristupljeno 25. 10. 2022.
  2. ^ "Prime Minister". Gov.UK. Arhivirano s originala, 14. 10. 2017. Pristupljeno 19. 5. 2018.
  3. ^ Barnett, pp. 245–246

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]