Produžena moždina

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Produžena moždina (lat. medulla oblongata, čvor života) je dio centralnog nervnog sistema. Ona sa Barolijevim mostom i srednjim mozgom čini moždano stablo. Produžena moždina se nastavlja na kičmenu moždinu i spaja je sa varolijevim mostom. Po građi produžena moždina je veoma slična kičmenoj moždini, ali zbog ukrštanja vlakana piramidalnih snopova siva masa nema leptirast oblik koji je karakterističan za kičmenu moždinu.

Produžena moždina se često naziva i čvor života jer sadrži automatske centre koji regulišu centre za disanje, promjer krvnih sudova (a samim tim i krvni pritisak) i rad srca. Ovi centri su smješteni u evoluciono najstarijem dijelu moždanog stabla, mrežastoj strukturi koja se sastoji od složenih "mreža" nervnih ćelija. Svi automatski centri primaju informacije sa periferije tijela i u zavisnosti od toga menjaju brzinu disanja, broj otkucaja srca u minuti i krvni pritisak. Osim ovih centara u produženoj moždini nalaze se i centri za gutanje, lučenje pljuvačke, povraćanje, kihanje i kašljanje.