Puli

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Puli

Puli je srednje velik ovčarski pas porijeklom iz Mađarske. U Mađarsku je doveden oko 1000 godine zajedno sa nomadskim plemenima iz Centralne Azije. Pretpostavlja se da je ova rasa predak današnje pudle. U FCI je priznata pod rednim brojem #55.

Osobine[uredi | uredi izvor]

To je veoma gibak pas sa dobro razvijenim mišićima i veoma je cijenjen kao ovčarski pas. Posjeduje karakterističnu dlaku pretežno crne boje (može biti i u nijansama sive, bijele i boje kajsije) koja je uvaljana i podsjeća na tzv. dreadlockse (slično užetu) koji čine krzno nepropusnim za vodu. Zbog ove osobine i znanja da je ovo pas koji vrlo rado pliva, pretpostavlja se da je u prošlosti korišten za lov u močvarnim područjima (zovu ga i mađarski vodeni pas). Tijelo mu je kvadratično i mišićavo, glava okrugla, oči boje kafe, viseće uši, a rep je savijen nad leđnom linijom. Visina za mužjake je 39-45 cm, a za ženke 36-42 cm. Težina je za mužjake 13-15kg, a za ženke 10-13 kg. Puli se veoma malo linja, pa se treba voditi velika briga oko krzna da ne bi dobilo karakterističan "miris". Životni vijek mu je do 14 godina.