RBS-15

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Translation Latin Alphabet-cs.svg Ovom članku je neophodan prijevod sa hrvatskog na bosanski jezik.
Ovaj članak je napisan na nekom drugom jeziku, umjesto na bosanskom. Ako je članak bio predviđen za čitaoce Wikipedije na tom jeziku, premjestite ga na odgovarajući projekt. Pogledajte i spisak Wikipedijinih jezičkih projekata.
RBS-15
Rb15.JPG
Upotreba
U službi 1985 - do danas
Korisnici Švedska
Proizvodnja
Proizvođač Saab Bofors Dynamics, Diehl BGT Defence
Opis oružja
Težina 800 kg
Dužina 4.33 m
Kalibar 500 mm
Domet 250 km

RBS-15 (Robotsystem 15) je protivbrodski projektil velikog dometa. Posljednja verzija Mk. 3 može pogađati i ciljeve na kopnu. Projektil je razvila švedska kompanija Saab Bofors Dynamics. Taj projektil ubraja se u klasu "ispali i zaboravi", sa sea-skimming napadnom putanjom, s visoko-rezolutnim radarskim pretraživačem koji radi u Ku-frekventnom području za napad na površinske ciljeve i GPS sistemom za napad na kopnene ciljeve. Konstruiran je tako da bude otporan na elektronička ometanja.[1]

Verzije[uredi | uredi izvor]

RBS-15 Mk. I
pokretani su francuskim Microturbo TRI-60 motorom, s potisninom od 3,73 kN. Domet 70+ km
RBS-15F
adaptirana je verzija Mk. I za ispaljivanje iz zraka. U službi od 1989.
RBS-15 Mk. II
Domet 70+ km. Dizajnirana za ispaljivanje s različitih platformi, kao što su kopneni lanseri (na kamionima), zrakoplovi, brodovi.
RBS-15SF
Mk. II verzija za Finsku. Lokalna oznaka MtO 85 (Meritorjuntaohjus 1985)
RBS-15 Mk. III
Domet 200 km, sa sposobnošću gađanja ciljeva na kopnu. Postoji samo inačica za lansiranje s brodova. Proizvodnja je započela 2004. godine.
RBS-15SF-3
osavremenjenji Mk. III i Mk. II. Finska oznaka MtO 85M
RBS-15 Mk. IV
Trenutno u razvojnoj fazi.

Korisnici[uredi | uredi izvor]

Mobilni obalni lanser (MOL) 161. raketnog divizijuna HRM-a
Hrvatska
projektili RBS-15 glavno su naoružanje raketnih topovnjača Hrvatske ratne mornarice (RTOP-11, RTOP-12, RTOP-21,RTOP-41, RTOP-42 ) te tri mobilna obalna lansera. Projektile je nabavila Jugoslavenska ratna mornarica, zarobljeni su 1991. godine.
Finska
Finska ratna mornarica posjeduje RBS-15SF (Mk. II, oznake MtO 85, 70 komada) i RBS-15SF-3 (Mk. III, 48 komada). Projektilima Mk. II naoružane su raketne topovnjače klase Helsinki i Rauma, kao i kamioni Sisu za mobilni obalnu obranu (mobilni obalni lanseri). Projektilima Mk. III naoružane su raketne topovnjače klase Hamina. Stariji Mk. II (RBS-15F) osuvremenjeni su do Mk. III standarda (RBS-15K).
Njemačka
Njemačka ratna mornarica nabavila je projektile Mk. III i Mk. IV kojima će opremiti svoje korvete klase Braunschweig i fregate klase F125, a planira modernizirati fregate klase Brandenburg s Mk. III
Poljska
Poljska ratna mornarica odabrala je projektile Mk. III kojima će opremiti svoje korvete klase Orkan.
Švedska
Švedska ratna mornarica projektilima RBS-15 ima opremljene svoje raketne topovnjače klase Norrköping, korvete klase Stockholm, korvete klase Göteborg i Visby. Obalna artiljerija također je opremljeno s RBS-15M, koji se nalaze na kamionima Volvo. Švedsko ratno zrakoplovstvo naoružano je s RBS-15F. Oba JAS 37 Viggen i JAS 39 Gripen mogu nositi ove projektile.

Planirana nabava[uredi | uredi izvor]

Tajland
Kraljevsko Tajlandsko ratno zrakoplovstvo planira opremiti zrakoplove JAS 39 Gripen verzijom RBS-15F.[2]
Turska
Turska ratna mornarica planira opremiti svoje nove korvete klas Milgem projektilima RBS-15Mk3.

Bivši korisnici[uredi | uredi izvor]

Jugoslavija
stotinjak RBS-15 projektila dostavljeni su krajem 1980-ih kako bi bili ugrađeni u brodovlje JRM kao zamjena za starije projektile sovjetske proizvodnje. Projekt modernizacije nije završen, a projektile je preuzela Hrvatska ratna mornarica.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 28. 1. 2013. Pristupljeno 17. 3. 2014.
  2. ^ Gripen International

Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio je preuzet iz internetskog izdanja časopisa Hrvatski vojnik. Vidi Dopuštenje Hrvatskog vojnika.