Razgovor:Ajvatovica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

==Stav islama o Ajvatovici==

Kakav je sud i stav Islama u pogledu toga i da li je ispravno i u Islamu utemeljeno i dozvoljeno sljedeće:
1- posebno određivanje nekog mjesta i vremena za činjenje dove,
2- poduzimanje putovanja radi pohođenja (posjete) nekog mjesta,
3- ponavljanje posjete nekog mjesta svake godine radi činjenja dove,
4- posjeta nečijem kahuru u određeno vrijeme i ponavljanje te posjete svake godine,
5- poduzimanje putovanja radi posjete nečijem kaburu,
6-organizovanje ovakvih skupova,
7-odazivanje i učešće na ovakvim skupovima

Ni jedan događaj niti postupak ne izlazi iz okvira jednog od pet šerijatskih propisa i to: farza (obaveznog) ili harama (zabranjenog) ili mustehaba (preporučenog) ili mekruha (pokuđenog) ili pak mubaha (dozvoljenog). Svaki govor o Islamu i njegovim propisima mora biti potkrijepljen validnim šeriatskim dokazima (Kur"anom i sunnetom) i nikome nije dato za pravo i mogućnost da govori o ovome po svojim pretpostavkama i mišljenjima. Sve gore spomenute aktivnosti vezane za Ajvatovicu nemaju svoje osnove niti utemeljenja u Islamu i njegovim jasnim i čistim propisima. To je jedna negativna novotarija (bidat) u vjeri koja je zabranjena da se čini jasnim hadisima Allahovog poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, koji kaže: "Ko uvede u ovu našu vjeru ono što nije od nje odbačeno je".(muttefekun alejh). I kaže: "Najgore stvari su novotarije u vjeri, a svaki hidat (novotarija) je dalalet (zabluda)" ( Muslim). Tako je određivanje nekog mjesta ili vremena za činjenje dove, što nema osnove u Šeriatu i dokaza u Islamu, izmišljeno i uvedeno u ibadet (dovu) koji je iako u osnovi utemeljen, učinilo novotarijom (bidatom) koji se ne smije činiti jer mu je dodato ono što nije propisano. Poznato je da su ibadeti striktno određeni i precizirani i da nije dozvoljeno ništa u njima mijenjati niti im bilo šta novo dodavati. Propisivanje Vjere je isključivo pravo samo Allaha, subhanehu ve teala, i niko od Njegovih stvorenja u tome nema nikakvog udjela. Kaže Uzvišeni Allah: "Imaju li oni božanstva koja su im propisala od vjere ono što Allah nije dozvolio" (prijevod značenja Kur"ana, sura Eš-Šura, ajet 21.)

Putovati radi vjerskog pohođenja nekog mjesta nije dozvoljeno zato što su samo tri mjesta na Zemlji karakteristična po odlascima u njih radi takve posjete. Kaže Allahov poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem,: "Ne poduzima se putovanje osim ka tri mesdžida: El-Mesdžidul Haramu, Fl-Mesdžidul Aksau i ovom mom mesdžidu" (muttefekun alejh). Ovome se dodaje posjeta mesdžidi Kubau onome ko se nalazi u Medini, a ne da posebno putuje radi njegove posjete. Namaz na ovim mjestima je posebno cijenjen i vrijednovan.

Što se tiče ostalih mesdžida i džamija, one su na istom stepenu vrijednosti i nije dozvoljeno posebno ići na put da bi se posjetile, jer se time posebno vrijednuju mimo drugih, a za to nema šeriatskog dokaza.

Kada je to sa džamijama kao najodabranijim mjestima na Zemlji, onda su druga mjesta još preća da se musliman kloni putovanja radi njihove vjerske posjete. To je oponašanje onih koji su zabludjeli slijedeći svoje strasti i pretpostavke. Nikada nije zapamćeno od ashaba da su išli u posjetu nekih mjesta radi ibadeta na njima, već su upućenima poznate izreke kritike od njih takvog postupka. Stvar je još gora ako se ta putovanja poduzimaju u određeno vrijeme radi posjete nečijeg kabura, jer je to put koji vodi širku.

Allahov poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: Nemojte moj kabur uzeti svetkovinom" (Ebu Davud i Ahmed) tj. nemojte u određeno vrijeme, u jedan određeni dan, naročito sakupljanje i naročite obrede vezati za moj kabur. Pa kada je stvar ovakva sa kaburom Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, zar bi svetkovine vezane za kaburove drugih osoba mogle biti dozvoljene.

Mehmed ef. Handžić, rahmetullahi alejhi, koji slovi za autoritativnog alima koji je afirmisao nauku Kur ana i sunneta na našim prostorima u svojim "Vazovima" (str. 67) kaže sljedeće: "Tako je na primjer neuki dio našeg bosansko-hercegovačkog muslimanskog svijeta postavio u vezi s nekim Ajvaz-dedom svetkovinu, koju nazivaju Ajvatovica, a sastoji se u tome, da se u određeni dan svijet sakupi nedaleko od Prusca, posjeti kabur Ajvaz-dedin i kod nekakve stijene uče razne dove. To se toliko kod seljaka uvriježilo, da ga smatraju, kako to običavaju reći, »malim hadžom<< " Kada se ovom negativnom činu doda još i miješanje muškaraca i žena, nedolično neislamsko oblačenje i ponašanje i druge neispravnosti koje se dešavaju tom prilikom, a koje niko ne sprječava niti otklanja, stvar biva još gora. Ima naznaka da je dotični Ajvaz dedo bio bogumil, tako da se spomenutom dodaje još jedna negativnost, a to je uspostavljanje obreda vezanih za nemuslimane, što je još najgore.

Neki će potražiti opravdanje u nacionalnom karakteru skupa, što niukom slučaju nije ispravno, jer kada se nije dozvoljeno sakupljati ovom prigodom i na tom mjestu iz vjerskih razloga, onda pogotovu iz nekih drugih nije. Neki će reći da je to naša tradicija, što takođe nije ispravno, jer je naša tradicija ispravna i izvorna vjera Islam, a ne običaji neznalica i slijepo slijeđenje nekih predaka koji su u ovom jasno pogriješili, pa ako ih u neispravnom budemo slijedili njihov grijeh će se samo povećati, a time im kod Uzvišenog Allaha ugled nećemo povećati.

Neki će spominjati potrebu jedinstva i okupljanja našeg muslimanskog naroda u ovakvim prigodama, posebno u ovim vremenima punim iskušenja, dočim istina je da u ovome nije pravo i istinsko jedinstvo i okupljanje, već samo zavaravanje naroda i njegovo dalje udaljavanje od rješenja suštinskih problema koji nas tište kao neodvojivi dio našeg velikog islamskog Ummeta danas.

Neki će se pravdati učešćem na ovakvim skupovima nekih ljudi koji su za njih autoriteti i na koje se oni ugledaju i u koje imaju povjerenja, dočim činjenica je da niko ne može među ljudima biti veći autoritet od Allahovog poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, niti bolje poznavati Vjeru od njega, a on je to jasno zabranio. Islam i njegovi propisi nisu bili samo za ono mjesto i vrijeme, već ostaju trajno dok je svijeta i vijeka do Sudnjeg dana. Nema više novih poslanika niti novih objava koje bi derogirale ili promijenile postojeće islamske propise. Oni koji drugačije govore poigravaju se sa Vjerom i time ostvaruju sitne ovosvjetske koristi kupujući svoju propast na Ahiretu.

Kada imamo spomenuto u vidu onda shvatamo da organizovanje Ajvatovice, kao i učešće u njoj nije islamom dozvoljeno i sa sobom ne nosi sevab već očiti grijeh, te se musliman nipošto ne smije upuštati u tako nešto, a oni koji su to radili u prošlosti dužni su se pokajati Uzvišenom Allahu, subhanehu ve teala, i objasniti ljudima da to ne smiju više činiti. Uzvišeni Allah je najbolji svjedok.

=[uredi izvor]

-- Interesantno je da se ove godine Ajvatovica odrzavala NEDJELJOM !! (80% ih nije islo na Ajvatovicu kao doviste).. ==

Bogumilska vjerovanja kao Islamsko/bosnjacko "doviste"?[uredi izvor]

Ovdje se konstantno prepravlja bogumilsko vjerovanje u "bosnjacku tradiciju" i odakle to da je to doviste? Neka se pogleda 7 tacaka na vrhu ove stranice koju podrzava vecina bosnjackih ucenjaka, clanak kao sto je sada nije prikladan jer ne odrazava cijelu istinu..
Nihad 04:27, 31 decembar 2006 (CET)

Usput link za temu gornjeg teksta: Širk – Obožavanje nečeg drugog a ne Allaha s.w.a. ; -- Sujevjerja koja kvare iman

1."Ajvatovica je najstarije dovište i vjerski skup.... ....Ajvatovica je specifičan islamski običaj" - ovo nije islamski obicaj vec novotarija koja se pripisuje islamu od neukih, Ajvatovica je teferic i to je sve!
2. "prerastao iz bogumilskih molitvi za kišu, plodnost i zaštitu ljetnih usjeva" - kakve ovo veze ima sa islamom?
3. "pada sedmoga ponedjeljka po Jurjevu, tako da se Ajvatovica ne utvrđuje hidžretskim kalendarom" - kakve ovo veze ima sa islamom?
4. "Ajvatovica dobila ime po Ajvaz dedi" - - kakve ovo veze ima sa islamom, kao i ostatak teksta poslije toga?
5. "predaja kaže da se Ajvaz-dedo četrdeset dana uzastopno ranim sabah-namazom obraćao Allahu dž.š. da stijenu rastavi" - (to sto je insan klanjao se Allahu ne cini ga posebnim, inace klanjanje i obavljanje namaza je duznost svih muslimana)?
itd.. Nihad 17:25, 31 decembar 2006 (CET)