Razgovor:Bošnjačka književnost

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Hajde, neke netko ne bude lijen pa samo upiše pisce s popisa BH književnosti koji su Bošnjaci. Dakle-nema Andrića, Šantića, Samokovlije,....ali da Selimović, Alić (nekoliko), Alikadić, Kikić, Kqarahasan, Horozović, Kapetanović Ljubušak, Idrizović, Bašagić,....Neću valjda sve sam. Mir Harven 09:58, 26 Oct 2004 (CEST)

To je jedna od najkontroverznijih tema na bs.wikipediji. Tu vec postoji analfabetski spisak autora, koji su pisali na bosanskom jeziku, ali nigdje nisu skupljeni bošnjački pisci, koju su pisali na drugim jezicima. To mogu biti i autori, koji su uzivali turski, arapski, perski, hrvatski ili srpski jezik. Drugo pitanje je kategorizacija bošnjačke književnosti iz Sandžaka, Hrvatske i drugih zemalja. --Mattan 18:03, 26 Oct 2004 (CEST)

To je samo na prvi pogld kontroverzno, ali je rješivo. Pisci na orijentalnim jezicima ulaze, isto kao što hrvatski latinisti ulaze u hrv. knjiž. Naravno-potencijalna zaprjeka nije toliko jezik nego žanr: teško da u književnost može ući netko tko je pisao na arapskom o astronomiji ili medicini. Glede Sandžaka i ostalo: isto. Fadil Hadžić i Nusret idrizović su hrvatski i bošnjački pisci (ovaj drugi je i iz Sandžaka, mislim). Isto je za ove u Sandžaku- Sijarić i sl, kao srpski i bošnjački. Dakle-idu i na orijentalnim i izvan BH-ali mora biti književnost, a ne tehnika ili logika. Usput-treba na početnu stranicu staviti izmijenjeni sadržaj kako je Pingos napravio. Mir Harven 20:43, 26 Oct 2004 (CEST)

Zamolio bih nekoga od administratora ako može da u rubrici "Poznata djela" prebaci pisce i njihova djela na "Spisak bošnjačkih književnih djela" kao što je to urađeno u rubrici "Poznati pisci". Ja nemam pristup da bih mogao odraditi tako nešto. Unaprijed zahvaljujem. Nerko65 (razgovor) 17:44, 14 juli 2013 (CEST)