Razgovor:Fahrudin Radončić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Molim urednike da provjere da li sadržaj teksta odgovara pravilima Wikipedije, te da li postoje dijelovi biografije koji su "diskutabilni" ili "ne pripadaju enciklopedijskom izlaganju". Bio bih zahvalan ako bi mi neko pomogao da postavim i sliku, te odgovarajućio šablon, te da se ova biografija ispravno kategoriše. Unaprijed zahvalan Alfred 11:14, 2 oktobar 2009 (CEST)alfred
Kao i u svim sličnim člancima, neophodno je navesti što više referenci, izvora --CER@ (ask) 11:32, 2 oktobar 2009 (CEST)
Biografiju je napisala i meni proslijedila sa zamolbom da je objavim osoba o kojoj pišemo, a za ostale podatke se mogu angažirati kako bi se potkrijepili i ispravno referensirali. SBBBiH 11:35, 2 oktobar 2009 (CEST)Alfred
Upravo sam vidio da je takav članak napisan i na en.wikipediji. Članak će zasigurno proći kroz proces ispravki i korekcija, ali sugerišem da se pronađu izvori i reference, kako bi se time kvalitet članka podigao na viši nivo. Hvala na doprinosima.--CER@ (ask) 11:44, 2 oktobar 2009 (CEST)
Nikakav problem, volio bih da me, ako je moguće, kontaktirate prije izmjena i korekcija, kako bih mogao referensirati konkretne odlomke jedan po jedan, i naravno, kako bi se umanjila mogućnost vandalizma ili zloupotrebe. Hvala unaprijed! Alfred 11:50, 2 oktobar 2009 (CEST)Alfred

Pomozite, kako da ubacim sliku? Također, recite konkretno koje dijelove treba potkrijepiti referencama? To baš i nije uvijek lahko uraditi za kratko vrijeme Alfred 15:33, 2 oktobar 2009 (CEST)

Neutralnost[uredi izvor]

Ovaj clanak predstavlja definitivno primjer kako clanci o osobama ne trebaju da izgledaju.

  • Konstatcije koje je nemoguce potvrditi:

Dnevni avaz trenutno je najcitiraniji bh. medij u inozemstvu, a njegovi urednici i novinari prošli su najbolju edukaciju na Zapadu. (Koju "edukaciju"? Gdje? Prema komje je najcitiraniji medij?)

  • Bezpotrebnih preuvelicavanja:

"Radončića u najuspješnije investitore i graditelje u novijoj historiji BiH." (Prema kome? Prema cemu?)

  • Sadrzavanja konspiracionih teorija:

.., trpjeli velike pritiske, kojima su uspješno odolijevali.. (od koga?)


  • Netacnih informacija:

zbog čega su on i "Avaz", koji samostalno ekonomski egzistiraju od tržišta (Nijedno preduzece na svijetu ne postoji nezavisno od trzista. osnovna ekonomska teorija)

Radončić je s te pozicije snažno participirao kao politički konsultant domaćim i stranim političarima, npr. u potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma (Kojim politicarima? Kako mozemo ovo potvrditi? Ispade da je gosp. Radoncic napisao i potpisao dejtonski mirovni sporazum)

  • Dalje gosp. Radoncic je veoma kontraverzna licnost (Ovo ne kazem ni u pozitivnom ni u negativnom smislo nego kao konstataciju). U clanku se ni na jednom mjestu ne spominju kontroverze vezana za njegovo ime.
  • Samoreklamiranje:

"jer smatra da ukoliko se sadašnje stanje korupcije, konfliktnosti i destrukcije nastavi, postoji opasnost da će siromaštvo, nedostatak vizije za bolju budućnost države i izostanak očekivanog prosperiteta uzrokovati međuanacionalne tenzije, unutarnacionalne sukobe, pa čak i vjerski radikalizam." (Mozda tacna konstacija, mozda netacna - svijedno. U svakom slucaju samoreklamiranje)

  • Autobiografija?

I na kraju ja mislim da je problematicno ako je clanak napisan od gosp. Radoncica ako je istina to sto je Alfred iznad naveo. Prema ustaljenoj praksi na wikipediji clanci ne trebaju da budu editirani ili pisani od strane osobe o kojoj se clanak pise.

--EmirA 18:49, 5 oktobar 2009 (CEST)

Clanak treba pocistiti i to onako kako dolikuje jednoj enciklopediji. Dio o dnevnim novinama prebaciti na clanak o Dnevnom avazu (o kvalitetu ovih novina ne bi uopste pisao), a svako reklamiranje i autobiografije treba dosljedno sankcionisati, na nacin kako wikipedija to moze. Vidi primjer moje promjene na clanku. Kolega EmirA je dovoljno dugo, da zna kako se mozemo boriti protiv ovakvih clanaka, a kolega Alfred, neka procita osnovne upute o wikipediji. Gospodin R. ima dovoljno placene reklame kojoj ovdje nije mjesto Toni 22:29, 5 oktobar 2009 (CEST)

Clanak je pretenciozan[uredi izvor]

Pored osporene neutralnosti i nedostatka provjerenih cinjenica, mogu zakljuciti da je clanak pretenciozan i da je napisa u cilju dnevne politike. Ovo je propaganda za sledece izbore.

Izvori[uredi izvor]

Kad se navedu izvori, onda se ovaj dio može vratiti u članak! --Toni (razgovor) 10:43, 23 novembar 2012 (CET)

Sa 19 godina postao profesionalni novinar. U dobi od 23 godine bio je najmlađi glavni i odgovorni urednik jednog republičkog lista u bivšoj SFRJ.[potreban citat] 1988. godine smijenjen je s mjesta izvršnog sekretara, jer je tadašnju politiku Slobodana Miloševića javno okarakterizirao fašističkom i zločinačkom, zbog čega je dobio otkaz, a potom bio i sudski gonjen.[potreban citat] Godinu kasnije počeo je raditi kao novinar - analitičar zagrebačkog sedmičnika "Danas". Tiraž tog sedmičnika, koji se snažno zalagao za suverenost bivših jugoslavenskih republika, a protiv politike Slobodana Miloševića ili Franje Tuđmana, bio je i do 300.000 primjeraka[potreban citat].