Razgovor:Operativna grupa Bosanska krajina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ciganluk[uredi izvor]

Naselje "Ciganluk" ne postoji. To je dio sela Kruščica kod Viteza! Naziv ima jaku segregacijsku konotaciju i treba ga izbjegavati, jer je naseljeno Romima!--AnToni(R) 06:56, 22 novembar 2018 (CET)

Bez obzira na to što bi se naziv mogao smatrati uvredljivim, zar treba izbjegavati toponime? --THWTMJG (razgovor) 10:26, 22 novembar 2018 (CET)
Naziv je uvredljiv i teza da bi se mogso smatrati uvredljivim nije za raspravu. Naziv Cigan je uvredljiv te samim tim i sve izvedenice.Mislim da je svima jasno zašto se taj izraz ne koristi,te ga neću pojašnjavati.--AnToni(R) 12:00, 22 novembar 2018 (CET)
Ne govorimo o nazivu Cigan, već o toponimu.--THWTMJG (razgovor) 12:18, 22 novembar 2018 (CET)
Toponim ili izvedenica! Neki nivo kulture izražavanja mora postojati. Naselje "Ciganluk" ne postoji u općini Vitez ni u jednom dokumentu. Ima i izraz "Karanfil-mahala", ali to je pogrdni naziv za jedan dio općine, pogrdni isto kao i Ciganluk! --AnToni(R) 12:30, 22 novembar 2018 (CET)

Vraćanje izmjene[uredi izvor]

@THWTMJG: nemojte vraćati izmjene koje odgovaraju činjenicima. Ako već pišete o Operativnim grupama, onda u članku treba da stoji ono što je historijski dokazano, pa bili to i zločini ili pta drugo! --AnToni(R) 12:11, 22 novembar 2018 (CET)

Jedini problem s ovim je što nijedan od ovih "zločina" nije dokazan. Naprotiv, manje-više je dokazano da su to bili napadi na legitimne vojne mete.--THWTMJG (razgovor) 12:17, 22 novembar 2018 (CET)

@THWTMJG: Ponovo brišete izmjene i navodite nesuvisle komentare. Obratite pažnju na wiki pravila!--AnToni(R) 19:09, 22 novembar 2018 (CET)

Nijedan pripadnik OG BK nije osuđen za "ratne zločine" u Buhinim kućama i Križančevom Selu, niti izvori koji govore o navodnim zločinima navode koje su ih jedinice navodno počinile. Ovo što sada stoji u članku je vaša pretpostavka koja ne odgovara činjenicama. −−THWTMJG (razgovor) 19:21, 22 novembar 2018 (CET)
ovdje se ne diskutuje da li je netko osuđen ili ne! Nije ni Alagić osuđen, jer je umro. A da su pobijeni civili i zarobljenici je dokazana činjenica. I o tome je komentar u članku. Nisu se valjda mještani sami ubili? Ne znam kakva Vas logika vodi u pisanju članaka? Ili se samo prepisuje slijepo iz neke brošure? U sukobima u kojima su počinjeni zločini su učestvovale jedinice ove OG. A ako to Vama ne odgovara, nije razlog da se o tome ne piše!--AnToni(R) 19:31, 22 novembar 2018 (CET)
Zaključavanje stranice nema smisla. --Golden Bosnian Lily (r) 19:45, 22 novembar 2018 (CET)

Križančevo Selo[uredi izvor]

Niti je to bio masakr, niti znamo koje su to jedinice učestvovale u tom "masakru". Učešće jedinica OG BK u bilo kakvim zločinima koji su se eventualno dogodili je pretpostavka, ne činjenica. --THWTMJG (razgovor) 12:12, 22 novembar 2018 (CET)

Sporan sadržaj...[uredi izvor]

... je prebačen na SZR.

Za zločine potčinjenih jedinica Mehmed Alagić je bio optužen na Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.[1]

Rečenica "optužen" može imati dvojako značenje.

  • a) Za zločine potčinjenih jedinica Mehmed Alagić je bio optužen na Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju. (ICTY ga je optužio (na određeni period zatvora)?)
  • b) Za zločine potčinjenih jedinica Mehmed Alagić je bio optužen na Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju. (ICTY ga je optužio za ratni zločin (koji nakon toga treba to i dokazati)?)

Protiv Alagića je bila podignuta optužnica zbog navodnog ratnog zločina, a preminuo je 7. marta 2003. godine od srčanog udara. Tri dana kasnije (10. marta 2003) trebala je biti održana predstatusna konferencija o njegovom slučaju. Alagić se godinu ranije dobrovoljno predao, nakon čega mu je dopuštena odbrana sa slobode. Početak suđenja je čekao u rodnom selu kod Sanskog Mosta gdje je i umro te se Alagić nalazi na "spisku haških optuženika" koji zbog smrti nisu dočekali presudu: Alagić, Milošević, Đukić, Slavko Dokmanović, Stipo Alilović, Janko Bobetko, Goran Borovnica, Simo Drljača, Dragan Gagović, Janko Janjić, Nikica Janjić, Slobodan Miljković, Željko Ražnatović, Vlajko Stojiljković... Dakle, očigledno da se radi o optužbi a ne i o presudi tako da... sporan sadržaj ili treba obrisati ili jasnije predočiti poštovanim čitateljima da ga nebi pogrešno tumačili. I najzad, stavljati na wikipediju optužbe bez presuda je jako neozbiljno i neprihvatljivo.

"Uvijek moramo zapamtiti da optužba nije dokaz, i da presuda zavisi od dokaza i pravnog procesa."

Edward R. Murrow

--Golden Bosnian Lily (r) 13:56, 22 novembar 2018 (CET)

Dodato je objašnjenje da proces zbog smrti nije sproveden!--AnToni(R) 14:27, 22 novembar 2018 (CET)

Ovo je besmisleno što kolega AnToni radi, ako ti se ne sviđa sadržaj članka, znaš gdje su ti vrata! Stvarno bezobrazno od tebe do srži. Zašto zaključavaš stranice? Jel zato što bole činjenice i istina? Ili radiš po nečijem naređenju?--- CH3OHCl3Radodaj H2O 09:22, 23 novembar 2018 (CET)

Članak mora tematski imati sve činjenice, pa bile one nekome i neprijatne ili ne! Jednostrano bojadisanje i veličanje nečega ili nekoga na uštrb istine nema šta tražiti na wiki. Članak je bio zaštićen zbog vraćanja promjena. Da su na području ove OG od steane Armije BiH počinjeni zločini je dokazana činjenica, te ponavljam da to treba da u članku i da stoji. Zločini HVO se trebaju navesti u člancima o tim jedinicama što je i logično. Nedavno su u Sarajevu optužena četiri vojnika 225. Jedinice ARBiH za mučenje u Tzv. Crnoj kući u Kruščici. I to treba navesti--AnToni(R) 09:33, 23 novembar 2018 (CET)
  1. ^ http://www.icty.org/x/cases/hadzihasanovic_kubura/ind/en/had-ii010713e.pdf