Razgovor:Spisak bošnjačkih muških imena

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Preimenovanje članka[uredi izvor]

Članak bi možda trebalo preusmjeriti na novo ime: Umjesto bosanskih, možda bosanskohercegovačkih ili bošnjačkih imena. U zavisnosti od koncepta članka! Stalno ponavljanje rečenice ...je bosansko muško ime. Uglavnom korišteno kod Bošnjaka.., bi se trebalo možda isto odstraniti!--AnToni(razgovor) 12:21, 27 novembar 2013 (CET)

Slažem se - ovo sam baš htjeo predložiti. Samo što mislim da su bosanski i bosanskohercegovački u ovom smislu sinonimi. U svakom slučaju je ovaj spisak podskup svih bosanskih imena zato što se ovdje radi isključivo o imenima arapskog porijekla. -- Edin(r) 13:03, 27 novembar 2013 (CET)

Vidim da si sve postojeće članke već obrisao; nadam se da si provjerio članke prije brisanja (= da li su svi prekratki). Članke kao na primjer žensko ime Bosna po mojem mišljenju ne bi trebalo brisati. -- Edin(r) 13:29, 27 novembar 2013 (CET)

Sve što je bilo u člancima, prebačeno je u ovaj spisak! Osim dijela "Poznati ljudi", koji zapravo nema smisla, jer ako bi npr. sve Adnane počeli popisivati,...No članak je specifičan, kad bi ga netko završio imao bi smisla (Kao npr. na si.wiki, gdje je jedan Mariborčanin prebacio sa Statističkog zavoda sva slovenska prezimena!)! Za preurediti je! --AnToni(razgovor) 20:38, 27 novembar 2013 (CET)

@AnToni: Šta bi s ovim prijedlogom? Hoćemo li prebaciti na "Spisak bošnjačkih muških imena" (isto i ovdje)? – Srdjan m (razgovor) 08:43, 12 maj 2018 (CEST)

Protiv  Kako se kaze kad je neko iz SAD-a? Americki! Dakle, nije sjedinjenoamericki niti sjedinjenoamerickodrzavni. Isto tako i sa bosanskim imenima, podrazumijeva se da je iz BiH. —Munja (razgovor) 08:54, 12 maj 2018 (CEST)
Za imena iz SAD-a spiskovi bi se zvali "Spisak engleskih imena", "Spisak španskih imena", "Spisak italijanskih imena" i tome slično. Na ovom spisku ne vidim nijednog Antu, Antuna, Bojana, Boška, Đorđa, Ivana, Sašu, Tomislava, Zlatka itd, tako da se očito ne odnosi na cijelu Bosnu i Hercegovinu, a to je ionako besmislen način za podjelu jer bi u drugim zemljama gdje je podosta migranata moralo nabrojiti milion imena iz raznoraznih etničkih pozadina (kao što sam već rekao za SAD; spisak za tu zemlju doslovno bi mogao nabrojiti sva imena koja postoje). – Srdjan m (razgovor) 09:08, 12 maj 2018 (CEST)
Govorio sam generalno o pridjevu bosanski. A imena za SAD su 99.9% engleska, uz par izuzetaka (španska, italijanska, njemačka). Ovaj članak nije potpun, jer prema en.wiki ima kategorija sa Bosnian given names: [1] koja sadrži i imena nearapskog porijekla. --Munja (razgovor) 09:31, 12 maj 2018 (CEST)
Prebaciti na Spisak bošnjačkih imena! Lično ne vidim potrebu za ovakvim člancima. To se odnekud prepiše, formuliše na nepismen način i godinama se povlači po wikipediji. A već ako potrebs postoji, onda treba imena tako formulisati, bez dodatnih i nepotrebnih komentara:... uglavnom Bošnjaci...Diskusija na temu korištenja pridjeva bosanski/bošnjački nije za ovaj članak.--AnToni(R) 09:41, 12 maj 2018 (CEST)
Pa ti si napravio članak što je najgore 😂😂😂 --Munja (razgovor) 09:56, 12 maj 2018 (CEST)
Jesam napravio, zapravo iz desetaka članaka o pojedinačnim imenima prebacio tekst. Jer je neko počeo praviti članke sa dvije iste rečenica, a samo je početak bio drugačiji.AnToni(R) 10:19, 12 maj 2018 (CEST)
Nisam htio ulaziti u to kako postupiti s imenima jer iskreno nemam pojma šta s njima... Naletio sam na njih podosta u čvorovima dok sam sređivao. Kad ima materijala za napisati o nekom iole "popularnom" imenu možda se može napisati (npr. David ili John, mada je i to tanko; en.wiki u nekim člancima o tim imenima samo nabraja poznate ljude, a to mi nema smisla), ali u suprotnom ne vjerujem da možemo preusmjeriti na neki spisak ako se koristi kod više naroda (kad je o slavenskim imenima riječ onda npr. Igor, Marko, Miroslav, Darko itd). Imaš li kakvih ideja? Da ih jednostavno ne navodimo, tj. da ne pravimo preusmjerenja, a ni spiskove ili nešto drugo? – Srdjan m (razgovor) 10:00, 12 maj 2018 (CEST)
To ti baš ima smisla. Jedva čekam članak o "belgijskim" imenima. – Srdjan m (razgovor) 10:00, 12 maj 2018 (CEST)
Najbolje je podijeliti članak na četiri članka: ovaj, zatim "Imena u Hrvata" i "Srpski spisak srpskih imena u Republici Srpskoj". i "Imena u Ostalih" (Dervo, Jakob i dr.).--- CH3OHCl3Radodaj H2O 10:05, 12 maj 2018 (CEST)
Jao, pa zar nema poseban članak o imenima u hebrejskoj zajednici u Bosni i Hercegovini? #antisemitism. Najbolje po procentualnom udjelu haplogrupa po naseljenim mjestima. 😏 – Srdjan m (razgovor) 10:13, 12 maj 2018 (CEST)
"Srpski spisak srpskih imena u Republici Srpskoj" znači ti si king Cera hahahahhaha--Munja (razgovor) 10:10, 12 maj 2018 (CEST)
Yes, that's the joke. We get it. It's hysterical. Thanks for the input. – Srdjan m (razgovor) 10:13, 12 maj 2018 (CEST)
Kakav ba input? Nije tvoja enciklopedija pa da hvataš input, nego jednako moja kao i tvoja. Ponašaj se. Bosanski pričaj. --Munja (razgovor) 10:16, 12 maj 2018 (CEST)
Ne znam zašto se uzrujavaš. Napisao si da znaš engleski na nivou "near-native", tako da sumljam da nisi skontao šta sam htio reći (da je ponavljanje, odnosno isticanje nečije šale koja je očita bezveze; input je u ovom slučaju objava ili komentar) tako da ne vidim kakve opet priče povlačiš o nekakvom "mom" posjedovanju enciklopedije (to nigdje nisam implicirao). A ne znam šta da kažem na to što mi osoba koja u enciklopedijskom članku u GIP-u, u dijelu u kojem se opisuje odnos kompanije prema LGBT-osobama piše "pederi" za gej-osobe govori da se ponašam. – Srdjan m (razgovor) 11:00, 12 maj 2018 (CEST)
Ad hominem - sam si pisao članak, pročitaj, možda si šta prekršio.--Munja (razgovor) 12:25, 12 maj 2018 (CEST)
Možda da je bio kakav argument s tvoje strane, a ovu upotrebu bih mogao klasificirati i kao moralno rasuđivanje. A onakvo pisanje je inače čisti govor mržnje za koji bih odmah dodijelio blok kad bih ga našao na SZR korisnika ili običnoj SZR, s čim bi se sigurno složio WMF. – Srdjan m (razgovor) 12:40, 12 maj 2018 (CEST)
Ne sepuri se sa svojim ovlastima i ne prijeti. —Munja (razgovor) 13:07, 12 maj 2018 (CEST)
Ne prijetim ti niti se šepurim, već ti govorim šta bi bilo kad bi bilo ko to uputio bilo kom od korisnika, a i da nisam administrator, obratio bih se nekome kad bih vidio takav govor na SZR. I ne planiram više trošiti vrijeme na ovakve besmislene razgovore. – Srdjan m (razgovor) 13:13, 12 maj 2018 (CEST)