Razgovor o šablonu:Stanovništvo BiH

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Diskusija[uredi izvor]

Prebačeno sa Čaršije
Je li za svakoga uredu ako se od sada koristi ovaj šablon za prikaz stanovništva sela/gradova/općina/kantona/itd. u BiH? Jeli fali kakva funkcija ili imali ko kakvu kritiku? Ako ne, ja bi pogledao da automatski ili semi-automatski promijenim stare tabele sa novim šablonom. ~Bošnjak Armin (Razgovor) 12:21, 3 januar 2015 (CET)

Imaš li primjer gdje bi se ovo zamjenilo? Za sada samo jedna sitnica: Note 1 itd. staviti na ime, umjesto na same brojeve. Znači "Bošnjaci1", jer želiš nešto da pojasniš o tom nazivu, a ne o samim statistikama. -- Edin(r) 12:32, 3 januar 2015 (CET)
Moje mišljenje je da bi se trebale izbace rečenice Muslimani se danas izjašnjavaju kao Bošnjaci bilo gdje da se ta rečenica nalazi. Nigdje niti jedan dokument ne potvrđuje tu tvrdnju. -- Golden Bosnian Lily (r) 13:06, 3 januar 2015 (CET)
Primjeri za zamjenu: Cazin, Donji Kamengrad, Prozor-Rama, Mostar itd. Note sam stavio na same brojeve, zato da se može za svaku godinu posebno dodati note. Na primjer nije potrebno dodati note za 2013. godine kod Bošnjaka, ali možda jest za 1991. godinu, mislim da ne važu note uvijek kod svake godine. Ako BiH za popis 2013. broji Muslimane kao Bošnjake, onda mislim da se može ta nota izbaciti, ali ja bi sačekao. ~Bošnjak Armin (Razgovor) 13:58, 3 januar 2015 (CET)

Par primjedbi za Tabele:

 • Možda malo boje pojednostaviti! Da ne bude šareno!
 • Obavezno pregledati stilske i pravopisne greške: Npr. umjesto Muški->Muškarci i sl.;
 • Navesti komentar o Ostalima: Koji narodi pripadaju u Ostale...;
 • Eventulano, zbog preglednosti uvesti tačku kod hiljada (123.456).
 • Podatke u tabelama orijentisati na desno, tekstove na lijevo;
 • Navesti reference iz kojih se podaci uzeti;
 • Godine u zaglavlju interno linkovati na članke sa popisom za tu godinu;

--AnToni(razgovor) 14:16, 3 januar 2015 (CET)

 • Možda malo boje pojednostaviti! Da ne bude šareno!
  • Mislim da je korist te funkcije (pokazuje većinu) važnija nego izgled
 • Obavezno pregledati stilske i pravopisne greške: Npr. umjesto Muški->Muškarci i sl.;
  • Urađeno
 • Navesti komentar o Ostalima: Koji narodi pripadaju u Ostale...;
  • To nije moguće/nema smisla, jer ako hoćeš da napraviš listu o ostalima, trebaš naći popis i prepisati nacionalnosti, zato što nije to kod svake općine/grada/itd. ista lista, a ako to trebaš manualno da uradiš, možeš njih odmah i dodati u tabelu
Ostali su po Popisima u SFRJ bili definisani svakim popisom, tako da bi te podatke trebali uvesti kao fusnotu, nešto kao što sam ja napravio ovdje!--AnToni(razgovor) 23:04, 3 januar 2015 (CET)
Mislim da nisi mene baš razumio. Ti možeš u tabelu dodati sve nacionalnosti koje hoćeš, nema ograničena. Tako da u ostale uvijek sve pripada šta se nije eksplicitno dodalo u tabelu, a nema ni smisla ubaciti sve nacionalnosti koje egzistiraju u jednom popisu u kategoriju ostali, zato što nema u svakoj općini Ukrajince, Nijemce, Židova, itd. Na primjer ima jedno selo sa 1000 stanovnika samo 4 nacionalnosti (Bošnjaci, Hrvati, Jugoslaveni, Romi). A ako hoćeš da napišeš tu listu svaki put manualno, možeš njih odmah i dodati u tabelu, lakše je i ima više koristi. ~Bošnjak Armin (Razgovor) 08:18, 4 januar 2015 (CET)
 • Eventualno, zbog preglednosti uvesti tačku kod hiljada (123.456).
  • Urađeno
 • Podatke u tabelama orijentisati na desno, tekstove na lijevo;
  • Urađeno
 • Navesti reference iz kojih se podaci uzeti;
  • Urađeno
 • Godine u zaglavlju interno linkovati na članke sa popisom za tu godinu;
  • Kako to točno misliš? Mislim da je to već urađeno?
Previdio sam, da je sve povezano sa internim linkovima. Međutim, povezani interni linkovi bi trebali biti plavi. U tabeli su crnim tekstom (kao) normalni tekst prikazani! --AnToni(razgovor) 23:04, 3 januar 2015 (CET)
Mislim da se smije koristiti i drugi design nego onaj standardni, ako napravim te linkove plave/crvene/tamno plave/itd. biće to tek šareno. Ako to uradim bi trebao i promijeniti boju od smeđe na sivu, jer ne može previše plave boje na smeđo, itd. Na kraju će opet biti standardna klasa wiki-table.~Bošnjak Armin (Razgovor) 18:14, 3 januar 2015 (CET)
Bolje je da ostanemo kod standardne wiki-konvencije, jer se inače interni linkovi ne primjećuju! Neko ko ne pozna ovaj šablon, uzalud će tražiti interni link! Eto i ja sam (nakon skoro 8 godina na wiki) previdio! Dakle crveno i plavo za (ne)postojeći interni link! --AnToni(razgovor) 13:28, 4 januar 2015 (CET)

Dobro je vidjeti da će se te wiki tabele zamijeniti sa ovim. Nisam zavirivao kako je urađen kod, ali na prvi pogled izgleda ok. Sitnica: boje bi možda još podesio. -- Edin(r) 18:48, 3 januar 2015 (CET)

Imaš li kakvu paletu ili kakav primjer koje boje da uzmem? Ili misliš i ti da je najbolje koristiti standardni wiki-table? ~Bošnjak Armin (Razgovor) 08:18, 4 januar 2015 (CET)
Ja bi lično inače koristio standardne wiki-tabele, a boje promijenio možda jedino u zaglavlju tabele, ili na nekim mjestima gdje je relevantno da se nešto označi. Ali slobodno kreni sa izmjenama u člancima ako su sve tačke riješene (ovo sa bojom je sitnica). -- Edin(r) 11:02, 4 januar 2015 (CET)
I ja sam zagovornik standardnog formata wiki tabela! Sa druge strane ne vidim potrebu za naglašavanjem većine, jer se time ništa posebno na kvalitetu dobija!--AnToni(razgovor) 13:28, 4 januar 2015 (CET)