Popis stanovništva u Srbiji 2011.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u Srbiji je živjelo je ukupno 7.186.862 stanovnika.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1] Popis je trebalo da se održi od 1. do 15. aprila, ali je zbog nedostataka sredstava odložena za oktobar. Popisivanje je naknadno produženo do 18. oktobra, a u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i drugim gradovima i općinama gdje je bilo potrebno do 20. oktobra. Rezultati popisa su nepotpuni zbog bojkota dijela albanskog stanovništa u općinama Bujanovo i Preševo, te u manjoj mjeri u općini Medveđa.

Provođenje i tok popisa[uredi | uredi izvor]

Sprovođenje popisa stanovništva, kućanstava i stanova podijeljeno je u šest faza:

  1. Pripreme za sprovođenje popisa;
  2. Popisivanje;
  3. Obrada podataka;
  4. Formiranje baze podataka;
  5. Diseminacija podataka, i
  6. Analiza rezultata popisa.

Knjige Popisa[uredi | uredi izvor]

  • Knjiga 1 - Nacionalna pripadnost
  • Knjiga 2 - Starost i pol
  • Knjiga 3 - Školska sprema, pismenost i kompjuterska pismenost
  • Knjiga 4 - Vjeroispovijest i maternji jezik i nacionalna pripadnost
  • Knjiga 5 - Bračni status
  • Knjiga 6 - Fertilitet ženskog stanovništva
  • Knjiga 7 - Ekonomska aktivnost
  • Knjiga 8 - Osobe s invaliditetom
  • Knjiga 9 - Migracije
  • Knjiga 10 - Zaposleni, prema zanimanju
  • Knjiga 11 - Djelatnost
  • Knjiga 12 - Izvori sredstava za život
  • Knjiga 13 - Kućanstva prema broju članova
  • Knjiga 14 - Dnevni migranti
  • Knjiga 15 - Kućanstva - osnovne karakteristike
  • Knjiga 16 - Obitelji
  • Knjiga 17 - Osnovne karakteristike obitelj
  • Knjiga 18 - Osnovni skupovi stanovništva
  • Knjiga 19 - Zaposleni, prema mjestu rada, radnom statusu, školskoj spremi i sredstvu putovanja na posao
  • Knjiga 20 - Usporedni pregled broja stanovnika 1948,1953, 1961, 1971,1981, 1991, 2002 i 2011.
  • Knjiga 21 - Usporedni pregled broja kućanstava i stanova 1948,1953, 1961, 1971,1981, 1991, 2002 i 2011.
  • Knjiga 22 - Broj i površina stambenih jedinica
  • Knjiga 23 - Prostorije u stanovima
  • Knjiga 24 - Instalacije u stanovima
  • Knjiga 25 - Svojina i osnov korištenja stanova
  • Knjiga 26 - Kućanstva i lica u stanovima
  • Knjiga 27 - Stanovi u zgradama
  • Knjiga 28 - Rezultati kontrole obuhvata
  • Knjiga 29 - Rezultati kontrole kvalitete odgovora

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Statistički regioni[uredi | uredi izvor]

Statistički
regioni
Broj
stanovnika
Beograd 1.659.440 23,09%
Južna i istočna Srbija 1.563.916 21,76%
Šumadija i zapadna Srbija 2.031.697 28,27%
Vojvodina 1.931.809 26,88%
Srbija 7.186.862 100,00%

Okruzi[uredi | uredi izvor]

Statistički
region
Broj
stanovnika
Beograd 1.659.440 23,09%
Borski okrug 124.992 1,74%
Braničevski okrug 183.625 2,56%
Jablanički okrug 216.304 3,01%
Južnobački okrug 615.371 8,56%
Južnobanatski okrug 293.730 4,09%
Kolubarski okrug 174.513 2,43%
Mačvanski okrug 298.931 4,16%
Moravički okrug 212.603 2,96%
Nišavski okrug 376.319 5,24%
Pčinjski okrug 159.081 2,21%
Pirotski okrug 92.479 1,29%
Podunavski okrug 199.395 2,77%
Pomoravski okrug 214.536 2,99%
Rasinski okrug 241.999 3,37%
Raški okrug 309.258 4,30%
Sjevernobački okrug 186.906 2,60%
Sjevernobački okrug 147.770 2,06%
Srednjobanatski okrug 187.667 2,61%
Srijemski okrug 312.278 4,35%
Šumadijski okrug 293.308 4,08%
Toplički okrug 91.754 1,08%
Zaječarski okrug 119.967 1,67%
Zapadnobački okrug 188.087 2,62%
Zlatiborski okrug 286.549 3,99%
Srbija 7.186.862 100,00%

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 5.988.150 83,32%
Albanci[N 1] 5.809 0,09%
Bošnjaci 145.278 2,02%
Bugari 18.543 0,26%
Bunjevci 16.706 0,23%
Vlasi 35.330 0,49%
Goranci 7.767 0,11%
Jugoslaveni 23.303 0,32%
Mađari 253.899 3,53%
Makedonci 22.755 0,32%
Muslimani 22.301 0,31%
Nijemci 4.064 0,06%
Romi 147.604 2,05%
Rumuni 29.332 0,41%
Rusi 3.247 0,05%
Rusini 14.246 0,20%
Slovaci 52.750 0,73%
Slovenci 4.033 0,06%
Ukrajinci 4.903 0,07%
Hrvati 57.900 0,81%
Crnogorci 38.527 0,54%
Ostali [N 2] 17.558 0,24%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [N 3] 160.346 2,23%
Regionalno opredijeljeni [N 4] 30.771 0,43%
Nepoznato [N 5] 81.740 1,14%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [N 6] 6.330.919 88,09%
Albanski 10.040 0,14%
Bosanski 138.871 1,93%
Bugarski 13.337 0,19%
Bunjevački 6.835 0,10%
Vlaški 43.095 0,60%
Mađarski 243.146 3,38%
Makedonski 12.706 0,18%
Njemački 2.190 0,03%
Romski 100.668 1,40%
Rumunski 29.075 0,40%
Ruski 3.179 0,04%
Rusinski 11.340 0,16%
Slovački 49.796 0,69%
Slovenski 2.269 0,03%
Hrvatski [N 7] 19.223 0,27%
Crnogorski 2.519 0,04%
Ostali[N 8] 39.463 0,55%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[N 9] 46.499 0,65%
Nepoznato [N 10] 81.692 1,14%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 6.079.396 84,59%
Katolička 356.957 4,97%
Islamska 222.828 3,10%
Judaizam 578 0,01%
Protestanti 71.284 0,99%
Ostale kršćanske religije [N 11] 3.211 0,04%
Istočnjačke vjeroispovijesti [N 12] 1.237 0,02%
Ostale vjeroispovijesti [N 13] 1.776 0,02%
Agnostici 4.010 0,06%
Ateisti 80.053 1,11%
Ne izjašnjavaju se [N 14] 220.735 3,07%
Nepoznato [N 15] 99.714 1,39%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u Srbiji bilo je 3.499.176 (48,69%) muškaraca i 3.687.686 (51,31%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 949:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 42,2 godina, muškaraca 40,9 godina, a žena 43,5 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 82,4% (5.923.734), kod muškaraca 81,4% (2.849.124), a kod žena 83,4% (3.074.610).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Podaci o broju Albanaca, su nepotpuni zbog bojkota u nekim općinama
  2. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Ermenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  3. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  4. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  5. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  6. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  8. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  9. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  10. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  11. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  12. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  13. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  14. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  15. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c Zvanični rezultati popisa na službenoj stranici Republičkog zavoda za statistiku Srbije
  2. ^ a b c d Knjiga Popisa br.1 – Nacionalna pripadnost, Beograd 2012.
  3. ^ Knjiga Popisa br.1 – Etničke zajednice, Beograd 2012.
  4. ^ a b c d e f g h i j Knjiga Popisa br.4 – Vjeroispovijest, maternji jezik i nacionalna pripadnost, Beograd 2012. Greška kod citiranja: Invalid <ref> tag; name "KP_4" defined multiple times with different content Greška kod citiranja: Invalid <ref> tag; name "KP_4" defined multiple times with different content Greška kod citiranja: Invalid <ref> tag; name "KP_4" defined multiple times with different content Greška kod citiranja: Invalid <ref> tag; name "KP_4" defined multiple times with different content Greška kod citiranja: Invalid <ref> tag; name "KP_4" defined multiple times with different content

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]