Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Toplički okrug)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u Topličkom okrugu živjelo je ukupno 91.754 stanovnika, što predstavlja 1,28% od ukupnog broja Srbije, te 5,87 % od ukupnog broja stanovnika stanovnika statističkog regiona Južne i istočne Srbije.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 85.750 93,46%
Albanci 18 0,02%
Bošnjaci 8 0,01%
Bugari 14 0,02%
Bunjevci 1 <0,01%
Vlasi 2 <0,01%
Goranci 31 0,03%
Jugoslaveni 24 0,03%
Mađari 18 0,02%
Makedonci 97 0,11%
Muslimani 21 0,02%
Nijemci 3 <0,01%
Romi 3.945 4,30%
Rumuni 76 0,08%
Rusi 17 0,02%
Rusini 1 <0,01%
Slovaci 4 <0,01%
Slovenci 15 0,02%
Ukrajinci 5 0,01%
Hrvati 50 0,05%
Crnogorci 176 0,19%
Ostali [a] 58 0,06%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 600 0,65%
Regionalno opredijeljeni [c] 6 0,01%
Nepoznato [d] 814 0,89%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 87.434 95,29%
Albanski 11 0,01%
Bosanski 4 0,00%
Bugarski 5 0,01%
Vlaški 2 <0,01%
Mađarski 12 0,01%
Makedonski 67 0,07%
Njemački 4 <0,01%
Romski 2.897 3,16%
Rumunski 88 0,10%
Ruski 20 0,02%
Rusinski 2 <0,01%
Slovački 4 0,00%
Slovenski 14 0,02%
Hrvatski [f] 42 0,05%
Crnogorski 14 0,02%
Ostali[g] 77 0,08%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 250 0,27%
Nepoznato [i] 807 0,88%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 87.620 95,49%
Katolička 104 0,11%
Islamska 334 0,36%
Protestanti 23 0,03%
Ostale kršćanske religije [j] 10 0,01%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 4 <0,01%
Ostale vjeroispovijesti [l] 17 0,02%
Agnostici 3 <0,01%
Ateisti 167 0,18%
Ne izjašnjavaju se [m] 1303 1,42%
Nepoznato [n] 1218 1,33%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u Topličkom okrugu bilo je 46.131 (50,28%) muškaraca i 45.623 (49,72%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 1.011:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 43,1 godina, muškaraca 41,9 godina, a žena 44,4 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 81,7% (74.984), kod muškaraca 81,0% (37.383), a kod žena 82,4% (37.601).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]