Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Južnobački okrug)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u Južnobačkom okrugu okrugu živjelo je ukupno 615.371 stanovnika, što predstavlja 8,56% od ukupnog broja Srbije, te 31,85% od od ukupnog broja stanovnika stanovnika statističkog regiona Vojvodine.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 445.270 72,36%
Albanci 658 0,12%
Bošnjaci 239 0,04%
Bugari 214 0,03%
Bunjevci 368 0,06%
Vlasi 14 <0,01%
Goranci 724 0,12%
Jugoslaveni 3.642 0,59%
Mađari 47.850 7,78%
Makedonci 1.584 0,26%
Muslimani 1.677 0,27%
Nijemci 978 0,16%
Romi 10.482 1,70%
Rumuni 1.270 0,21%
Rusi 488 0,08%
Rusini 6.974 1,13%
Slovaci 24.670 4,01%
Slovenci 637 0,10%
Ukrajinci 1.566 0,25%
Hrvati 10.022 1,63%
Crnogorci 11.378 1,85%
Ostali [a] 2.519 0,41%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 26.182 4,26%
Regionalno opredijeljeni [c] 13.250 2,15%
Nepoznato [d] 2.715 0,44%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 512.262 83,24%
Albanski 2.042 0,33%
Bosanski 155 0,03%
Bugarski 95 0,02%
Bunjevački 51 0,01%
Vlaški 14 <0,01%
Mađarski 43.693 7,10%
Makedonski 840 0,14%
Njemački 400 0,07%
Romski 5.569 0,91%
Rumunski 1.377 0,22%
Ruski 360 0,06%
Rusinski 5.586 0,91%
Slovački 23.466 3,81%
Slovenski 224 0,04%
Hrvatski [f] 2.583 0,42%
Crnogorski 470 0,08%
Ostali[g] 4.835 0,79%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 8.895 1,45%
Nepoznato [i] 2.454 0,40%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 459.622 74,69%
Katolička 69.419 11,28%
Islamska 6872 1,12%
Judaizam 94 0,02%
Protestanti 24.918 4,05%
Ostale kršćanske religije [j] 294 0,05%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 169 0,03%
Ostale vjeroispovijesti [l] 231 0,04%
Agnostici 552 0,09%
Ateisti 11478 1,87%
Ne izjašnjavaju se [m] 36796 5,98%
Nepoznato [n] 3012 0,49%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u Južnobačkom okrugu bilo je 296.329 (48,15%) muškaraca i 319.042 (51,85%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 929:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 40,6 godina, muškaraca 39,0 godina, a žena 42,0 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 81,6% (501.860), kod muškaraca 80,3% (237.936), a kod žena 82,7% (263.924).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]