Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Rakovica, Beograd)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u beogradskoj gradskoj općini Rakovica živjelo je ukupno 108641 stanovnika, što predstavlja 1,51% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 6,55% od od ukupnog broja stanovnika Beogradskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 100.937 92,91%
Albanci 105 0,10%
Bošnjaci 114 0,10%
Bugari 71 0,07%
Bunjevci 9 0,01%
Vlasi 16 0,01%
Goranci 338 0,31%
Jugoslaveni 400 0,37%
Mađari 103 0,09%
Makedonci 536 0,49%
Muslimani 194 0,18%
Nijemci 18 0,02%
Romi 600 0,55%
Rumuni 40 0,04%
Rusi 67 0,06%
Rusini 21 0,02%
Slovaci 38 0,03%
Slovenci 91 0,08%
Ukrajinci 34 0,03%
Hrvati 434 0,40%
Crnogorci 780 0,72%
Ostali [a] 333 0,31%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 2.134 1,96%
Regionalno opredijeljeni [c] 64 0,06%
Nepoznato [d] 1.164 1,07%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 105.003 96,65%
Albanski 110 0,10%
Bosanski 44 0,04%
Bugarski 37 0,03%
Vlaški 15 0,01%
Mađarski 80 0,07%
Makedonski 377 0,35%
Njemački 13 0,01%
Romski 304 0,28%
Rumunski 44 0,04%
Ruski 80 0,07%
Rusinski 15 0,01%
Slovački 27 0,02%
Slovenski 59 0,05%
Hrvatski [f] 162 0,15%
Crnogorski 41 0,04%
Ostali[g] 625 0,58%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 612 0,56%
Nepoznato [i] 993 0,91%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 99.542 91,62%
Katolička 759 0,70%
Islamska 1018 0,94%
Judaizam 19 0,02%
Protestanti 109 0,10%
Ostale kršćanske religije [j] 68 0,06%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 20 0,02%
Ostale vjeroispovijesti [l] 28 0,03%
Agnostici 104 0,10%
Ateisti 2049 1,89%
Ne izjašnjavaju se [m] 3058 2,82%
Nepoznato [n] 1502 1,38%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u beogradskoj gradskoj općini [[[Rakovica (Beograd)|Rakovica]] bilo je 51.267 (47,19%) muškaraca i 57.374 (52,81%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 894:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 41,7 godina, muškaraca 40,3 godina, a žena 42,9 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 82,5% (89.649), kod muškaraca 81,0% (41.504), a kod žena 83,9% (48.145).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]