Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Nišavski okrug)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u Nišavskom okrugu živjelo je ukupno 376.319 stanovnika, što predstavlja 5,24% od ukupnog broja Srbije, te 24,06% od od ukupnog broja stanovnika stanovnika statističkog regiona Južne i istočne Srbije.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 351.676 93,45%
Albanci 118 0,03%
Bošnjaci 52 0,01%
Bugari 991 0,26%
Bunjevci 10 <0,01%
Vlasi 39 0,01%
Goranci 217 0,06%
Jugoslaveni 478 0,13%
Mađari 95 0,03%
Makedonci 970 0,26%
Muslimani 103 0,03%
Nijemci 36 0,01%
Romi 11.499 3,06%
Rumuni 53 0,01%
Rusi 88 0,02%
Rusini 7 0,00%
Slovaci 41 0,01%
Slovenci 143 0,04%
Ukrajinci 23 0,01%
Hrvati 476 0,13%
Crnogorci 747 0,20%
Ostali [a] 474 0,13%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 3.971 1,06%
Regionalno opredijeljeni [c] 72 0,02%
Nepoznato [d] 3.940 1,05%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 360.855 95,89%
Albanski 97 0,03%
Bosanski 37 0,01%
Bugarski 391 0,10%
Bunjevački 1 <0,01%
Vlaški 34 0,01%
Mađarski 67 0,02%
Makedonski 780 0,21%
Njemački 41 0,01%
Romski 7.527 2,00%
Rumunski 57 0,02%
Ruski 99 0,03%
Rusinski 6 <0,01%
Slovački 30 0,01%
Slovenski 98 0,03%
Hrvatski [f] 237 0,06%
Crnogorski 48 0,01%
Ostali[g] 691 0,18%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 1.181 0,31%
Nepoznato [i] 4.042 1,07%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 350.804 93,22%
Katolička 989 0,26%
Islamska 2654 0,71%
Judaizam 14 <0,01%
Protestanti 284 0,08%
Ostale kršćanske religije [j] 129 0,03%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 87 0,02%
Ostale vjeroispovijesti [l] 57 0,02%
Agnostici 118 0,03%
Ateisti 2919 0,78%
Ne izjašnjavaju se [m] 8472 2,25%
Nepoznato [n] 5917 1,57%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u Nišavskom okrugu bilo je 184.966 (49,15%) muškaraca i 191.353 (50,85%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 967:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 43,0 godina, muškaraca 42,0 godina, a žena 44,0 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 83,2% (312.941), kod muškaraca 82,4% (152.424), a kod žena 83,9% (160.517).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]