Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Smederevo)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u gradu Smederevo živjelo je ukupno 108209 stanovnika, što predstavlja 1,51% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 54,27% od od ukupnog broja stanovnika Podunavskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 101.908 94,18%
Albanci 51 0,05%
Bošnjaci 7 0,01%
Bugari 27 0,02%
Bunjevci 2 <0,01%
Vlasi 6 0,01%
Goranci 11 0,01%
Jugoslaveni 110 0,10%
Mađari 120 0,11%
Makedonci 291 0,27%
Muslimani 61 0,06%
Nijemci 15 0,01%
Romi 2.369 2,19%
Rumuni 67 0,06%
Rusi 37 0,03%
Rusini 3 0,00%
Slovaci 13 0,01%
Slovenci 20 0,02%
Ukrajinci 13 0,01%
Hrvati 161 0,15%
Crnogorci 271 0,25%
Ostali [a] 139 0,13%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 1.080 1,00%
Regionalno opredijeljeni [c] 35 0,03%
Nepoznato [d] 1.392 1,29%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 103.565 95,71%
Albanski 62 0,06%
Bosanski 15 0,01%
Bugarski 8 0,01%
Bunjevački 1 <0,01%
Vlaški 84 0,08%
Mađarski 74 0,07%
Makedonski 206 0,19%
Njemački 11 0,01%
Romski 1.880 1,74%
Rumunski 150 0,14%
Ruski 38 0,04%
Rusinski 3 0,00%
Slovački 8 0,01%
Slovenski 11 0,01%
Hrvatski [f] 76 0,07%
Crnogorski 14 0,01%
Ostali[g] 180 0,17%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 311 0,29%
Nepoznato [i] 1.512 1,40%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 101.263 93,58%
Katolička 425 0,39%
Islamska 1670 1,54%
Judaizam 2 <0,01%
Protestanti 38 0,04%
Ostale kršćanske religije [j] 64 0,06%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 14 0,01%
Ostale vjeroispovijesti [l] 21 0,02%
Agnostici 21 0,02%
Ateisti 526 0,49%
Ne izjašnjavaju se [m] 1552 1,43%
Nepoznato [n] 1690 1,56%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u gradu Smederevo bilo je 53.445 (49,39%) muškaraca i 54.764 (50,61%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 976:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 40,8 godina, muškaraca 39,5 godina, a žena 42,0 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 80,9% (87.494), kod muškaraca 80,1% (42.794), a kod žena 81,6% (44.700).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]