Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Jagodina)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u gradu Jagodina živjelo je ukupno 71852 stanovnika, što predstavlja 1,00% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 33,49% od od ukupnog broja stanovnika Pomoravskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 68.898 95,89%
Albanci 40 0,06%
Bošnjaci 5 0,01%
Bugari 28 0,04%
Bunjevci 2 <0,01%
Vlasi 136 0,19%
Goranci 20 0,03%
Jugoslaveni 67 0,09%
Mađari 25 0,03%
Makedonci 78 0,11%
Muslimani 21 0,03%
Nijemci 3 <0,01%
Romi 764 1,06%
Rumuni 41 0,06%
Rusi 11 0,02%
Rusini 3 0,00%
Slovaci 11 0,02%
Slovenci 17 0,02%
Ukrajinci 8 0,01%
Hrvati 57 0,08%
Crnogorci 109 0,15%
Ostali [a] 70 0,10%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 633 0,88%
Regionalno opredijeljeni [c] 12 0,02%
Nepoznato [d] 793 1,10%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 69.768 97,10%
Albanski 52 0,07%
Bosanski 7 0,01%
Bugarski 19 0,03%
Vlaški 231 0,32%
Mađarski 22 0,03%
Makedonski 78 0,11%
Njemački 8 0,01%
Romski 259 0,36%
Rumunski 178 0,25%
Ruski 9 0,01%
Rusinski 2 <0,01%
Slovački 10 0,01%
Slovenski 8 0,01%
Hrvatski [f] 36 0,05%
Crnogorski 9 0,01%
Ostali[g] 111 0,15%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 74 0,10%
Nepoznato [i] 971 1,35%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 68.819 95,78%
Katolička 150 0,21%
Islamska 69 0,10%
Protestanti 85 0,12%
Ostale kršćanske religije [j] 17 0,02%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 6 0,01%
Ostale vjeroispovijesti [l] 13 0,02%
Agnostici 14 0,02%
Ateisti 280 0,39%
Ne izjašnjavaju se [m] 835 1,16%
Nepoznato [n] 984 1,37%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u gradu Jagodina bilo je 34.770 (48,39%) muškaraca i 37.082 (51,61%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 938:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 42,7 godina, muškaraca 41,4 godina, a žena 43,9 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 82,2% (59.032), kod muškaraca 81,1% (28.209), a kod žena 83,1% (30.823).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]