Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Sombor)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u gradu Somboru živjelo je ukupno 85.903 stanovnika, što predstavlja 1,20% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 45,67% od od ukupnog broja stanovnika Zapadnobačkog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 54.370 63,29%
Albanci 118 0,15%
Bošnjaci 22 0,03%
Bugari 31 0,04%
Bunjevci 2.058 2,40%
Vlasi 2 <0,01%
Goranci 67 0,08%
Jugoslaveni 852 0,99%
Mađari 9.874 11,49%
Makedonci 171 0,20%
Muslimani 91 0,11%
Nijemci 494 0,58%
Romi 1.015 1,18%
Rumuni 89 0,10%
Rusi 41 0,05%
Rusini 62 0,07%
Slovaci 117 0,14%
Slovenci 74 0,09%
Ukrajinci 23 0,03%
Hrvati 7.070 8,23%
Crnogorci 541 0,63%
Ostali [a] 489 0,57%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 6.534 7,61%
Regionalno opredijeljeni [c] 1.479 1,72%
Nepoznato [d] 219 0,25%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 69.150 80,50%
Albanski 106 0,12%
Bosanski 31 0,04%
Bugarski 12 0,01%
Bunjevački 387 0,45%
Mađarski 9.142 10,64%
Makedonski 83 0,10%
Njemački 158 0,18%
Romski 694 0,81%
Rumunski 184 0,21%
Ruski 14 0,02%
Rusinski 38 0,04%
Slovački 58 0,07%
Slovenski 27 0,03%
Hrvatski [f] 1.986 2,31%
Crnogorski 26 0,03%
Ostali[g] 2.576 3,00%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 933 1,09%
Nepoznato [i] 298 0,35%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 54.494 63,44%
Katolička 21.880 25,47%
Islamska 193 0,22%
Judaizam 12 0,01%
Protestanti 422 0,49%
Ostale kršćanske religije [j] 46 0,05%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 7 0,01%
Ostale vjeroispovijesti [l] 13 0,02%
Agnostici 47 0,05%
Ateisti 1257 1,46%
Ne izjašnjavaju se [m] 7168 8,34%
Nepoznato [n] 228 0,27%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u gradu Somboru bilo je 41.628 (48,46%) muškaraca i 44.275 (51,54%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 940:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 43,5 godina, muškaraca 41,6 godina, a žena 45,2 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 83,8% (71.999), kod muškaraca 82,7% (34.422), a kod žena 84,9% (37.577).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]