Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Bujanovac)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u općini Bujanovac živjelo je ukupno 18067 stanovnika, što predstavlja 0,25% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 11,36% od od ukupnog broja stanovnika Pčinjskog okruga. Podaci Popisa su zbog bojkota dijela albanskog stanovništva, nepotpuni, te su svi podaci i udjeli računati po popisanom stanovništvu.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 12.989 71,89%
Albanci 244 1,84%
Bošnjaci 1 0,01%
Bugari 23 0,13%
Goranci 60 0,33%
Jugoslaveni 3 0,02%
Makedonci 47 0,26%
Muslimani 15 0,08%
Romi 4.576 25,33%
Rusi 1 0,01%
Slovenci 2 0,01%
Ukrajinci 2 0,01%
Hrvati 7 0,04%
Crnogorci 19 0,11%
Ostali [a] 8 0,04%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 26 0,14%
Regionalno opredijeljeni [c] 3 0,02%
Nepoznato [d] 41 0,23%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 13.082 72,41%
Albanski 250 1,38%
Bosanski 5 0,03%
Bugarski 2 0,01%
Makedonski 39 0,22%
Romski 4.559 25,23%
Ruski 5 0,03%
Slovenski 2 0,01%
Hrvatski [f] 4 0,02%
Crnogorski 2 0,01%
Ostali[g] 52 0,29%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 18 0,10%
Nepoznato [i] 47 0,26%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 12.989 71,89%
Katolička 10 0,06%
Islamska 4137 22,90%
Protestanti 1 0,01%
Ostale kršćanske religije [j] 94 0,52%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 0 #WERT!
Ostale vjeroispovijesti [l] 0 #WERT!
Ateisti 3 0,02%
Ne izjašnjavaju se [m] 340 1,88%
Nepoznato [n] 336 1,86%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Bujanovac bilo je - (#WERT!) muškaraca i - (#WERT!) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena #WERT!:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 37,3 godina, muškaraca 36,4 godina, a žena 38,1 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 75,3% (13.599), kod muškaraca #WERT! (6.898), a kod žena #WERT! (6.701).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]