Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Borski okrug)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u Borskom okrugu živjelo je ukupno 124992 stanovnika, što predstavlja 1,74% od ukupnog broja Srbije, te 7,99% od od ukupnog broja stanovnika stanovnika statističkog regiona Južne i istočne Srbije.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 97.239 77,80%
Albanci 152 0,13%
Bošnjaci 19 0,02%
Bugari 149 0,12%
Bunjevci 3 <0,01%
Vlasi 13.313 10,65%
Goranci 26 0,02%
Jugoslaveni 183 0,15%
Mađari 47 0,04%
Makedonci 600 0,48%
Muslimani 104 0,08%
Nijemci 27 0,02%
Romi 2.244 1,80%
Rumuni 791 0,63%
Rusi 37 0,03%
Rusini 5 <0,01%
Slovaci 23 0,02%
Slovenci 64 0,05%
Ukrajinci 17 0,01%
Hrvati 179 0,14%
Crnogorci 452 0,36%
Ostali [a] 326 0,26%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 4.989 3,99%
Regionalno opredijeljeni [c] 28 0,02%
Nepoznato [d] 3.975 3,18%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 98.079 78,47%
Albanski 224 0,18%
Bosanski 12 0,01%
Bugarski 93 0,07%
Vlaški 17.385 13,91%
Mađarski 37 0,03%
Makedonski 383 0,31%
Njemački 23 0,02%
Romski 1.922 1,54%
Rumunski 810 0,65%
Ruski 37 0,03%
Rusinski 3 <0,01%
Slovački 14 0,01%
Slovenski 32 0,03%
Hrvatski [f] 73 0,06%
Crnogorski 20 0,02%
Ostali[g] 205 0,16%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 1.648 1,32%
Nepoznato [i] 3.992 3,19%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 112.084 89,67%
Katolička 535 0,43%
Islamska 1458 1,17%
Protestanti 216 0,17%
Ostale kršćanske religije [j] 112 0,09%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 9 0,01%
Ostale vjeroispovijesti [l] 16 0,01%
Agnostici 22 0,02%
Ateisti 688 0,55%
Ne izjašnjavaju se [m] 4934 3,95%
Nepoznato [n] 4020 3,22%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u Borskom okrugu bilo je 61.096 (48,88%) muškaraca i 63.896 (51,12%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 956:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 44,7 godina, muškaraca 43,1 godina, a žena 46,2 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 84,2% (105.213), kod muškaraca 83,3% (50.880), a kod žena 85,0% (54.333).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]