Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Zvezdara)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u beogradskoj gradskoj općini Zvezdara živjelo je ukupno 151808 stanovnika, što predstavlja 2,11% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 9,15% od od ukupnog broja stanovnika Beogradskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 137.132 90,33%
Albanci 91 0,07%
Bošnjaci 168 0,11%
Bugari 165 0,11%
Bunjevci 12 0,01%
Vlasi 12 0,01%
Goranci 372 0,25%
Jugoslaveni 695 0,46%
Mađari 180 0,12%
Makedonci 723 0,48%
Muslimani 364 0,24%
Nijemci 25 0,02%
Romi 1.644 1,08%
Rumuni 80 0,05%
Rusi 121 0,08%
Rusini 13 0,01%
Slovaci 78 0,05%
Slovenci 121 0,08%
Ukrajinci 34 0,02%
Hrvati 486 0,32%
Crnogorci 971 0,64%
Ostali [a] 523 0,34%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 3.878 2,56%
Regionalno opredijeljeni [c] 119 0,08%
Nepoznato [d] 3.801 2,50%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 143.597 94,59%
Albanski 128 0,08%
Bosanski 49 0,03%
Bugarski 78 0,05%
Bunjevački 2 0,00%
Vlaški 20 0,01%
Mađarski 135 0,09%
Makedonski 498 0,33%
Njemački 16 0,01%
Romski 702 0,46%
Rumunski 75 0,05%
Ruski 137 0,09%
Rusinski 8 0,01%
Slovački 59 0,04%
Slovenski 78 0,05%
Hrvatski [f] 226 0,15%
Crnogorski 89 0,06%
Ostali[g] 932 0,61%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 1.562 1,03%
Nepoznato [i] 3.417 2,25%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 134.758 88,77%
Katolička 1.056 0,70%
Islamska 1550 1,02%
Judaizam 32 0,02%
Protestanti 220 0,14%
Ostale kršćanske religije [j] 65 0,04%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 59 0,04%
Ostale vjeroispovijesti [l] 92 0,06%
Agnostici 230 0,15%
Ateisti 3532 2,33%
Ne izjašnjavaju se [m] 5141 3,39%
Nepoznato [n] 4308 2,84%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u beogradskoj gradskoj općini Zvezdara bilo je 70.614 (46,52%) muškaraca i 81.194 (53,48%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 870:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 41,1 godina, muškaraca 39,6 godina, a žena 42,5 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 82,9% (125.918), kod muškaraca 81,2% (57.336), a kod žena 84,5% (68.582).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]