Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Južna i istočna Srbija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u statističkom regionu Južna i istočna Srbija živjelo je ukupno 1.563.916 stanovnika, što predstavlja 21,76% od ukupnog broja Srbije.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 1.393.673 89,11%
Albanci 1.715 0,12%
Bošnjaci 135 0,01%
Bugari 15.501 0,99%
Bunjevci 24 <0,01%
Vlasi 32.873 2,10%
Goranci 566 0,04%
Jugoslaveni 1.431 0,09%
Mađari 520 0,03%
Makedonci 3.539 0,23%
Muslimani 534 0,03%
Nijemci 164 0,01%
Romi 57.239 3,66%
Rumuni 2.073 0,13%
Rusi 310 0,02%
Rusini 35 <0,01%
Slovaci 161 0,01%
Slovenci 392 0,03%
Ukrajinci 112 0,01%
Hrvati 1.470 0,09%
Crnogorci 2.679 0,17%
Ostali [a] 1.925 0,12%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 24.971 1,60%
Regionalno opredijeljeni [c] 289 0,02%
Nepoznato [d] 21.585 1,38%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 1.426.852 91,24%
Albanski 1.775 0,11%
Bosanski 150 0,01%
Bugarski 11.917 0,76%
Bunjevački 2 <0,01%
Vlaški 39.882 2,55%
Mađarski 360 0,02%
Makedonski 2.789 0,18%
Njemački 172 0,01%
Romski 43.117 2,76%
Rumunski 2.346 0,15%
Ruski 358 0,02%
Rusinski 28 <0,01%
Slovački 118 0,01%
Slovenski 271 0,02%
Hrvatski [f] 778 0,05%
Crnogorski 216 0,01%
Ostali[g] 3.241 0,21%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 7.372 0,47%
Nepoznato [i] 22.172 1,42%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 1.448.888 92,64%
Katolička 3.448 0,22%
Islamska 15.593 1,00%
Judaizam 17 <0,01%
Protestanti 3.437 0,22%
Ostale kršćanske religije [j] 776 0,05%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 168 0,01%
Ostale vjeroispovijesti [l] 213 0,01%
Agnostici 260 0,02%
Ateisti 7657 0,49%
Ne izjašnjavaju se [m] 39.870 2,55%
Nepoznato [n] 28886 1,85%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u statističkom regionu Južna i istočna Srbija bilo je 772.913 (49,42%) muškaraca i 791.003 (50,58%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 977:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 43 godina, muškaraca 42,0 godina, a žena 44,5 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 82,7% (1.293.800), kod muškaraca 82,0% (633.531), a kod žena 83,5% (660.269).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]