Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Braničevski okrug)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u Braničevskom okrugu živjelo je ukupno 183625 stanovnika, što predstavlja 2,56% od ukupnog broja Srbije, te 11,74% od ukupnog broja stanovnika stanovnika statističkog regiona Južne i istočne Srbije.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 155.255 84,55%
Albanci 16 0,01%
Bošnjaci 20 0,01%
Bugari 64 0,03%
Bunjevci 5 <0,01%
Vlasi 13.238 7,21%
Jugoslaveni 160 0,09%
Mađari 108 0,06%
Makedonci 282 0,15%
Muslimani 77 0,04%
Nijemci 31 0,02%
Romi 4.629 2,52%
Rumuni 728 0,40%
Rusi 27 0,01%
Rusini 8 <0,01%
Slovaci 19 0,01%
Slovenci 53 0,03%
Ukrajinci 15 0,01%
Hrvati 189 0,10%
Crnogorci 242 0,13%
Ostali [a] 236 0,13%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 3.407 1,86%
Regionalno opredijeljeni [c] 31 0,02%
Nepoznato [d] 4.785 2,61%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 156.468 85,21%
Albanski 26 0,01%
Bosanski 27 0,01%
Bugarski 49 0,03%
Vlaški 16.066 8,75%
Mađarski 70 0,04%
Makedonski 233 0,13%
Njemački 30 0,02%
Romski 3.440 1,87%
Rumunski 816 0,44%
Ruski 37 0,02%
Rusinski 5 <0,01%
Slovački 20 0,01%
Slovenski 32 0,02%
Hrvatski [f] 99 0,05%
Crnogorski 13 0,01%
Ostali[g] 270 0,15%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 1.001 0,55%
Nepoznato [i] 4.923 2,68%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 169.681 92,41%
Katolička 452 0,25%
Islamska 2905 1,58%
Protestanti 88 0,05%
Ostale kršćanske religije [j] 113 0,06%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 5 <0,01%
Ostale vjeroispovijesti [l] 22 0,01%
Agnostici 22 0,01%
Ateisti 529 0,29%
Ne izjašnjavaju se [m] 3472 1,89%
Nepoznato [n] 5292 2,88%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u Braničevskom okrugu bilo je 89.205 (48,58%) muškaraca i 94.420 (51,42%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 945:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 44,3 godina, muškaraca 42,6 godina, a žena 45,9 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 82,9% (152.181), kod muškaraca 81,8% (72.952), a kod žena 83,9% (79.229).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]