Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Bela Crkva)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u općini Bela Crkva živjelo je ukupno 17367 stanovnika, što predstavlja 0,24% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 5,91% od od ukupnog broja stanovnika Južnobanatskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 12.715 73,21%
Albanci 11 0,07%
Bošnjaci 10 0,06%
Bugari 13 0,07%
Bunjevci 1 0,01%
Vlasi 1 0,01%
Jugoslaveni 52 0,30%
Mađari 425 2,45%
Makedonci 97 0,56%
Muslimani 23 0,13%
Nijemci 59 0,34%
Romi 791 4,56%
Rumuni 842 4,85%
Rusi 16 0,09%
Rusini 1 0,01%
Slovaci 16 0,09%
Slovenci 14 0,08%
Ukrajinci 4 0,02%
Hrvati 61 0,35%
Crnogorci 66 0,38%
Ostali [a] 666 3,84%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 747 4,30%
Regionalno opredijeljeni [c] 238 1,37%
Nepoznato [d] 498 2,87%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 14.837 85,43%
Albanski 12 0,07%
Bosanski 2 0,01%
Bugarski 3 0,02%
Vlaški 3 0,02%
Mađarski 259 1,49%
Makedonski 54 0,31%
Njemački 22 0,13%
Romski 163 0,94%
Rumunski 803 4,62%
Ruski 11 0,06%
Rusinski 1 0,01%
Slovački 14 0,08%
Slovenski 8 0,05%
Hrvatski [f] 21 0,12%
Crnogorski 3 0,02%
Ostali[g] 368 2,12%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 195 1,12%
Nepoznato [i] 588 3,39%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 14.279 82,22%
Katolička 1.107 6,37%
Islamska 48 0,28%
Judaizam 2 0,01%
Protestanti 70 0,40%
Ostale kršćanske religije [j] 22 0,13%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 2 0,01%
Ostale vjeroispovijesti [l] 2 0,01%
Agnostici 10 0,06%
Ateisti 140 0,81%
Ne izjašnjavaju se [m] 1040 5,99%
Nepoznato [n] 553 3,18%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Bela Crkva bilo je 8.568 (49,33%) muškaraca i 8.799 (50,67%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 974:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 42,2 godina, muškaraca 40,3 godina, a žena 44,1 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 81,3% (14.119), kod muškaraca 79,9% (6.843), a kod žena 82,7% (7.276).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c Zvanični rezultati popisa na službenoj stranici Republičkog zavoda za statistiku Srbije
  2. ^ a b c d Knjiga Popisa br.1 – Nacionalna pripadnost, Beograd 2012.
  3. ^ Knjiga Popisa br.1 – Etničke zajednice, Beograd 2012.
  4. ^ a b c d e f g h i j Knjiga Popisa br.4 – Vjeroispovijest, maternji jezik i nacionalna pripadnost, Beograd 2012. Greška kod citiranja: Invalid <ref> tag; name "KP_4" defined multiple times with different content Greška kod citiranja: Invalid <ref> tag; name "KP_4" defined multiple times with different content Greška kod citiranja: Invalid <ref> tag; name "KP_4" defined multiple times with different content Greška kod citiranja: Invalid <ref> tag; name "KP_4" defined multiple times with different content Greška kod citiranja: Invalid <ref> tag; name "KP_4" defined multiple times with different content

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]