Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Vojvodina)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u statističkom regionu Vojvodina živjelo je ukupno 1.931.809 stanovnika, što predstavlja 26,88% od ukupnog broja stanovnika Srbije.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 1.289.635 66,76%
Albanci 2.251 0,13%
Bošnjaci 780 0,04%
Bugari 1.489 0,08%
Bunjevci 16.469 0,85%
Vlasi 170 0,01%
Goranci 1.179 0,06%
Jugoslaveni 12.176 0,63%
Mađari 251.136 13,00%
Makedonci 10.392 0,54%
Muslimani 3.360 0,17%
Nijemci 3.272 0,17%
Romi 42.391 2,19%
Rumuni 25.410 1,32%
Rusi 1.173 0,06%
Rusini 13.928 0,72%
Slovaci 50.321 2,61%
Slovenci 1.815 0,09%
Ukrajinci 4.202 0,22%
Hrvati 47.033 2,44%
Crnogorci 22.141 1,15%
Ostali [a] 6.710 0,35%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 81.018 4,19%
Regionalno opredijeljeni [c] 28.567 1,48%
Nepoznato [d] 14.791 0,77%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 1.485.791 76,91%
Albanski 3.844 0,20%
Bosanski 456 0,02%
Bugarski 601 0,03%
Bunjevački 6.821 0,35%
Vlaški 178 0,01%
Mađarski 241.164 12,48%
Makedonski 3.694 0,19%
Njemački 1.418 0,07%
Romski 27.430 1,42%
Rumunski 24.133 1,25%
Ruski 819 0,04%
Rusinski 11.154 0,58%
Slovački 47.760 2,47%
Slovenski 630 0,03%
Hrvatski [f] 14.576 0,75%
Crnogorski 1.193 0,06%
Ostali[g] 21.056 1,09%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 24.039 1,24%
Nepoznato [i] 15.052 0,78%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 1.357.137 70,25%
Katolička 336.691 17,43%
Islamska 14206 0,74%
Judaizam 254 0,01%
Protestanti 64.029 3,31%
Ostale kršćanske religije [j] 1.340 0,07%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 394 0,02%
Ostale vjeroispovijesti [l] 616 0,03%
Agnostici 1045 0,05%
Ateisti 25906 1,34%
Ne izjašnjavaju se [m] 106740 5,53%
Nepoznato [n] 18205 0,94%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u statističkom regionu Vojvodina bilo je 939.617 (48,64%) muškaraca i 992.192 (51,36%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 947:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 41,8 godina, muškaraca 40,2 godina, a žena 43,3 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 82,3% (1.589.361), kod muškaraca 81,3% (763.607), a kod žena 83,2% (825.754).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]