Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Žabalj)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u općini Žabalj živjelo je ukupno 26134 stanovnika, što predstavlja 0,36% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 4,25% od od ukupnog broja stanovnika Južnobački upravni okrug.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 22.134 84,69%
Albanci 6 0,02%
Bošnjaci 3 0,01%
Bugari 1 <0,01%
Bunjevci 4 0,02%
Vlasi 1 <0,01%
Jugoslaveni 66 0,25%
Mađari 271 1,04%
Makedonci 31 0,12%
Muslimani 12 0,05%
Nijemci 20 0,08%
Romi 1.301 4,98%
Rumuni 8 0,03%
Rusi 12 0,05%
Rusini 1.198 4,58%
Slovaci 34 0,13%
Slovenci 4 0,02%
Ukrajinci 45 0,17%
Hrvati 137 0,52%
Crnogorci 18 0,07%
Ostali [a] 56 0,21%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 431 1,65%
Regionalno opredijeljeni [c] 300 1,15%
Nepoznato [d] 41 0,16%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 24.104 92,23%
Albanski 5 0,02%
Bosanski 4 0,02%
Bugarski 1 <0,01%
Bunjevački 1 <0,01%
Mađarski 164 0,63%
Makedonski 16 0,06%
Njemački 11 0,04%
Romski 372 1,42%
Rumunski 10 0,04%
Ruski 14 0,05%
Rusinski 1.039 3,98%
Slovački 28 0,11%
Slovenski 4 0,02%
Hrvatski [f] 32 0,12%
Crnogorski 1 0,00%
Ostali[g] 70 0,27%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 192 0,73%
Nepoznato [i] 66 0,25%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 23.382 89,47%
Katolička 1.517 5,81%
Islamska 15 0,06%
Protestanti 150 0,57%
Ostale kršćanske religije [j] 3 0,01%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 3 0,01%
Ostale vjeroispovijesti [l] 1 <0,01%
Agnostici 1 <0,01%
Ateisti 119 0,46%
Ne izjašnjavaju se [m] 773 2,96%
Nepoznato [n] 72 0,28%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Žabalj bilo je 13.135 (50,26%) muškaraca i 12.999 (49,74%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 1.011:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 39,7 godina, muškaraca 38,3 godina, a žena 41,2 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 78,9% (20.616), kod muškaraca 78,1% (10.255), a kod žena 79,7% (10.361).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]