Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Boljevac)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u općini Boljevac živjelo je ukupno 12994 stanovnika, što predstavlja 0,18% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 10,83% od od ukupnog broja stanovnika Zaječarskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 8.372 64,43%
Albanci 4 0,03%
Bugari 8 0,06%
Vlasi 3.356 25,83%
Jugoslaveni 11 0,08%
Mađari 2 0,02%
Makedonci 19 0,15%
Muslimani 20 0,15%
Nijemci 2 0,02%
Romi 287 2,21%
Rumuni 92 0,71%
Rusi 2 0,02%
Slovaci 1 0,01%
Slovenci 2 0,02%
Hrvati 9 0,07%
Crnogorci 3 0,02%
Ostali [a] 54 0,42%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 617 4,75%
Regionalno opredijeljeni [c] 9 0,07%
Nepoznato [d] 124 0,95%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 9.371 72,12%
Albanski 3 0,02%
Bosanski 16 0,12%
Bugarski 7 0,05%
Vlaški 3.003 23,11%
Mađarski 3 0,02%
Makedonski 11 0,08%
Njemački 3 0,02%
Romski 113 0,87%
Rumunski 102 0,79%
Ruski 1 0,01%
Hrvatski [f] 1 0,01%
Ostali[g] 12 0,09%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 225 1,73%
Nepoznato [i] 123 0,95%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 12.072 92,90%
Katolička 41 0,32%
Islamska 53 0,41%
Protestanti 2 0,02%
Ostale kršćanske religije [j] 11 0,08%
Agnostici 2 0,02%
Ateisti 33 0,25%
Ne izjašnjavaju se [k] 550 4,23%
Nepoznato [l] 132 1,02%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Boljevac bilo je 6.352 (48,88%) muškaraca i 6.642 (51,12%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 956:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 46,9 godina, muškaraca 44,9 godina, a žena 48,8 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 85,1% (11.055), kod muškaraca 84,1% (5.342), a kod žena 86,0% (5.713).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  12. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]