Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Kruševac)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u gradu Kruševac živjelo je ukupno 128752 stanovnika, što predstavlja 1,79% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 53,20% od od ukupnog broja stanovnika Rasinskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 122.529 95,17%
Albanci 32 0,03%
Bošnjaci 2 <0,01%
Bugari 40 0,03%
Bunjevci 1 <0,01%
Vlasi 101 0,08%
Goranci 19 0,01%
Jugoslaveni 86 0,07%
Mađari 17 0,01%
Makedonci 200 0,16%
Muslimani 18 0,01%
Nijemci 9 0,01%
Romi 2.461 1,91%
Rumuni 38 0,03%
Rusi 35 0,03%
Slovaci 4 0,00%
Slovenci 19 0,01%
Ukrajinci 4 <0,01%
Hrvati 107 0,08%
Crnogorci 282 0,22%
Ostali [a] 97 0,08%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 925 0,72%
Regionalno opredijeljeni [c] 7 0,01%
Nepoznato [d] 1.719 1,34%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 124.340 96,57%
Albanski 31 0,02%
Bosanski 3 0,00%
Bugarski 21 0,02%
Vlaški 104 0,08%
Mađarski 10 0,01%
Makedonski 140 0,11%
Njemački 10 0,01%
Romski 1.754 1,36%
Rumunski 94 0,07%
Ruski 34 0,03%
Slovački 5 0,00%
Slovenski 22 0,02%
Hrvatski [f] 58 0,05%
Crnogorski 15 0,01%
Ostali[g] 159 0,12%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 317 0,25%
Nepoznato [i] 1.635 1,27%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 122.331 95,01%
Katolička 183 0,14%
Islamska 243 0,19%
Protestanti 29 0,02%
Ostale kršćanske religije [j] 14 0,01%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 10 0,01%
Ostale vjeroispovijesti [l] 23 0,02%
Agnostici 22 0,02%
Ateisti 420 0,33%
Ne izjašnjavaju se [m] 1286 1,00%
Nepoznato [n] 1954 1,52%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u gradu Kruševac bilo je 62.802 (48,78%) muškaraca i 65.950 (51,22%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 952:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 42,7 godina, muškaraca 41,4 godina, a žena 43,9 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 82,4% (106.080), kod muškaraca 81,4% (51.127), a kod žena 83,3% (54.953).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]