Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Bečej)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u općini Bečej živjelo je ukupno 37351 stanovnika, što predstavlja 0,52% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 6,07% od od ukupnog broja stanovnika Južnobački upravni okrug.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 15.451 41,37%
Albanci 81 0,24%
Bošnjaci 12 0,03%
Bugari 7 0,02%
Bunjevci 13 0,03%
Goranci 6 0,02%
Jugoslaveni 287 0,77%
Mađari 17.309 46,34%
Makedonci 49 0,13%
Muslimani 79 0,21%
Nijemci 38 0,10%
Romi 842 2,25%
Rumuni 8 0,02%
Rusi 7 0,02%
Rusini 21 0,06%
Slovaci 45 0,12%
Slovenci 12 0,03%
Ukrajinci 14 0,04%
Hrvati 301 0,81%
Crnogorci 107 0,29%
Ostali [a] 76 0,20%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 1.823 4,88%
Regionalno opredijeljeni [c] 555 1,49%
Nepoznato [d] 208 0,56%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 17.723 47,45%
Albanski 80 0,21%
Bosanski 8 0,02%
Bugarski 4 0,01%
Bunjevački 3 0,01%
Mađarski 18.282 48,95%
Makedonski 32 0,09%
Njemački 18 0,05%
Romski 502 1,34%
Rumunski 9 0,02%
Ruski 6 0,02%
Rusinski 11 0,03%
Slovački 39 0,10%
Slovenski 4 0,01%
Hrvatski [f] 108 0,29%
Crnogorski 5 0,01%
Ostali[g] 150 0,40%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 237 0,63%
Nepoznato [i] 130 0,35%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 15.722 42,09%
Katolička 18.229 48,80%
Islamska 206 0,55%
Protestanti 270 0,72%
Ostale kršćanske religije [j] 21 0,06%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 2 0,01%
Ostale vjeroispovijesti [l] 10 0,03%
Agnostici 15 0,04%
Ateisti 360 0,96%
Ne izjašnjavaju se [m] 2217 5,94%
Nepoznato [n] 197 0,53%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Bečej bilo je 18.316 (49,04%) muškaraca i 19.035 (50,96%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 962:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 41,5 godina, muškaraca 39,7 godina, a žena 43,1 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 80,9% (30.217), kod muškaraca 80,1% (14.671), a kod žena 81,7% (15.546).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]